Spodnji prispevek je pripravila Jasna Gabrovšek, ki je vodila eno od skupin konverzacije v slovenskem jeziku.

Na pobudo Yady, ki se je v Slovenijo priselila iz Kolumbije, so se jeseni pod okriljem Zavoda APIS oblikovale kar štiri skupine, kjer smo prostovoljke preko spletne aplikacije Zoom spodbujale tujke, že nekaj let živeče v Sloveniji, k čim bolj pravilni in pogumni uporabi slovenščine. 

Skupine so se preko leta spreminjale, posameznice so zaradi drugih obveznosti skupino zapuščale, nekatere so iz istih razlogov prehajale iz skupine v skupino. Na koncu sta ostali dve skupini, ena tudi »moja«.

IMG-20210528-WA0000

 

Celo leto smo se srečevali le preko spleta, zato smo se že kmalu po novem letu začeli pogovarjati, da bi se vsaj enkrat dobili tudi v živo. Omejitve in vreme nam dolgo niso bili naklonjeni. Zadnje  srečanje pa je uspelo.

Yady je predlagala, da se dobimo na Špici, na sončen zadnji petek v maju. Prišle smo Yady iz Kolumbije, Ding iz Kitajske, Anya iz Poljske, Ivana iz Slovaške, Elena iz Makedonije ter moja malenkost. Natalie in Oksana sta se opravičili. Preživele smo prijetni urici v sproščenem pogovoru, brez poudarka na slovnici in popravkih. 

20210528_122233

 

Upam, da se z večino udeleženk ponovno vidimo jeseni. Ker je skupina že na zelo visoki stopnji znanja, sem jim predlagala tudi skupno branje slovenskih romanov in zgodb. 

Naša ponedeljkova urica in pol slovenščine mi je vedno polepšala začetek tedna. Verjamem, da tudi udeleženkam. Zato še enkrat iskrena hvala Yady za idejo in koordinacijo, ter seveda Romani iz Apisa za podporo in priložnost.

Jasna Gabrovšek