V okviru Zavoda APIS se odvija skupinski projekt Samosvoja Trubarjeva, ki vključuje in prepleta različne umetniške prakse: fotografijo, tipografijo, grafično oblikovanje, arhitekturo in umetniški tekst. Umetniki na kreativen in inovativen način mešajo razne ustvarjalne jezike, da bi dokumentirali življenje edinstvene ljubljanske ulice, kjer v živahnem ravnovesju z grafiti, različnimi pristopi ulične umetnosti in področji skvotanja, sobivajo lokalne pobude, družinska podjetja, svetovna kuhinja, umetniške, aktivistične pobude in večkulturna socialna podjetja.

t133Na pobudo svobodne fotografinje in direktorice Zavoda APIS Mance Juvan, so se v projektu povezali še priznani in večkrat nagrajeni slovenski arhitekt Blaž Budja, grafična oblikovalka Sava Kosmač in pisec Jeff Bickert.

 

Skupaj in vsak skozi svoj medij raziskujejo Trubarjevo ulico; njihov namen je poudariti tisto, kar je pri njej posebno, morda unikatno, in s čimer bi bilo v luči trenutne prenove vredno ravnati skrbno.

Sava Kosmac

Projekt, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana, bo konec leta 2019 zaživel v obliki tiskane publikacije – umetniške knjige, prostorske intervencije na Trubarjevi in spletnega mesta.
Zavod Apis - logo

 

MOL logotip_barvni_veliki_cmyk_2