Fotografsko-dokumentarna razstava Zadnji pričevalci je ob 77. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Rab, ko sta kraj spomina in pokopališče rabskih internirancev obiskala najvišja državnika, predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, in predsednik Republike Hrvaške, Zoran Milanović, gostovala v Mestni knjižnici Rab. Da je gostovanje razstave sovpadalo z meddržavnim poklonom žrtvam internacije na Rabu na najvišji ravni, je prispevalo Veleposlaništvo republike Slovenije na Hrvaškem. Gostovanje je bilo izjemnega pomena, saj se je zaključilo z obiskom domačinov, ki so pričali obstoju koncentracijskega taborišča na njihovem otoku. Razstavljeni sta bili tudi dve deli iz zbirke Tkanine odpora, ki ju hrani Documenta. 

Odprtja razstave sta se 5. septembra 2020 udeležila tudi predsednika, veleposlanik RS na Hrvaškem, Vojislav Šuc, namestnica župana Primorsko-Goranske regije Marina Medarić, župan mesta Rab Nikola Grgurić, predstavniki Taboriščnega odpora Rab Gonars, predstavniki Zveze antifašističnih borcev in antifašistov repubike Hrvaške in Združenja antifašistov Rab, predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Barbara Riman in drugi.

Sasa_Rab_Predsednika

Predsednikoma knjiga, ki fašistično internacijo globalizira

Soavtorica razstave Zadnji pričevalci Saša Petejan je predsednika vodila po razstavi in jima ob koncu ogleda poklonila monografijo v angleškem jeziku Guardinas of the Spoon. V sloveščini je knjiga dostopna tukaj.

Sasa_Rab_Predsednika2

Knjiga je tako kot razstava del obsežnega spominskega opusa, imenovanega Varuhi žlice, ki je nastal kot plod sodelovanja med fotografinjo Manco Juvan, novinarko Sašo Petejan in zgodovinarko dr. Urško Strle.

Domačini prvič podali pričevanje

Ob izteku gostovanja so razstavo v sodelovanju s hrvaško Documnte in ob podpori otoškega Združenja antifašistov Rab na ogled razstave prišli tudi redki še živeči domačini, ki se spominjajo koncentracijskega taborišča v Kamporju.

Stali smo v preddverju Mestne knjižnice rab, kjer so viseli prvi okvirji s fotografijami slovenskih pričevalcev internacije v Koncentracijskem taborišču za civiliste na Rabu, ko sta svoje otroške spomine podelila Ante Guščić in Ivo Perlkić. Izkazalo se je, da internacija zanzamuje tudi ljudi, ki živijo na območju taborišča pa čeprav so bili tedaj otroci. Pričevanja so bila na eni strani otroško nagajiva, na drugi strani pa ganljiva in boleča, da so privabila poslušalcem solze na oči.

Srečanje z učiteljicami in učiteljem

Ob zaključku gostovanja je Petejanova skupaj s kolegicami iz zagrebške Documente predstavila uporabo razstave v izobraževalne namene. Tako se je dopolnila s kolegicama iz hrvaške Documente, ki so pripravile obsežna izobraževalna gradiva za hrvaške osnovne in srednje šole.

Zgodovinske dogodke v času italijanskega fašizma, predvsem internacijo civilistov, je Petejanova v preteklih letih uspašno predala v uporabo slovenksim učiteljem v sklopu Katis usposabljanj: programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju.