Projekt Multivizija, multimedijska interaktivna predstava Vse, kar sem. Zavod APIS www.zavodapis.si www.multivizija.si

V četrtek, 19. decembra, smo imeli v Hiši MULTIVIZIJE na Rakovi jelši premiero multimedijske interaktivne predstave z naslovom Vse, kar sem.

Predstava je končni rezultat enoletnega projekta Multivizija: multimedijsko, gledališko in plesno usposabljanje za ranljive skupine, ki ga izvaja Zavod APIS v partnerskem konzorciju. Primarni cilj projekta je usposobiti pripadnike ranljivih družbenih skupin – zlasti osebe z gibalnimi ovirami, begunce in priseljence, na področkju fotografije, videa, zvoka, plesa in gledališke igre, s poudarkom na gledališču zatiranih. Izhodišče projekta spodbuja “umetniške izraze”, ki tematizirajo vzorce stigmatizacije zaradi drugačnosti (kultura, invalidnost/hendikep, priseljenstvo, begunstvo) in z njo povezano viktimizacijo kot obliko raziskovanja različnih možnosti, kako uporabiti umetniško formo kot orodje opolnomočenja, orodje pridobivanja novih znanj za višjo zaposljivost, orodje mobilizacije, motivacije in spodbujanja proaktivnega delovanja ranljivih skupin.

Projekt Multivizija, multimedijska interaktivna predstava Vse, kar sem. Zavod APIS www.zavodapis.si www.multivizija.siPredstava za izhodišče jemlje drugačnost, ki jo pogosto spremlja tudi občutek osamljenosti. Vse ranljive skupine imajo izkušnjo odrinjenosti od “običajnega”, a obenem vse delijo našo potrebo po pripadanju. Kdo vse je avtsajder, tujec, drugačnež, obstranec? Kdo vse se ne stopi s sliko povprečja, t.i. normalnosti, varne sredine? Kako nas oblikuje in spreminja okolica? Kaj oz. kje je dom?

Kako si utreti pot od občutka odrinjenosti, nerazumljenosti do občutka pripadnosti in občutka vključenosti je dramaturška linija predstave, ki je nastala v sodelovanju s strokovno sodelavko projekta Multivizija, režiserko Ivano Djilas.

Projekt Multivizija, multimedijska interaktivna predstava Vse, kar sem. Zavod APIS www.zavodapis.si www.multivizija.siHiša nas na simbolni ravni povezuje z našimi različnimi plastmi identitete in je simbol doma. Dogodek vabi ljudi domov. Predstava je interaktivna, gledalci se pomikajo po prostoru in sledijo zgodbam udeležencev. Ti jih s svojimi zgodbami povabijo v lastne svetove, svoje domove, svoj intimen prostor.

Hiša Multivizije na Rakovi jelši, kjer se odvija multimedijska interaktivna predstava z naslovom Vse, kar sem, rezultat projekta Multivizija, ki ga izvaja Zavod APIS v partnerskem konzorciju. www.multivizija.si www.zavodapis.si

Projekt predstavlja zanimiv proces dela, tudi samoraziskovanja, samoodkrivanja in spreminjanja, predvsem pa je dobra izkušnja povezovanja različnih ljudi, polna izzivov, ki vendar prinaša nekaj magičnega – hiše Multivizije je alkimistična reakcija vsega sodelovanja, ki bo odzvanjala tudi po zaključku projekta.

Projekt Multivizija, multimedijska interaktivna predstava Vse, kar sem. Zavod APIS www.zavodapis.si www.multivizija.siV mesecu januarju, med 11.–19.1. bo sledilo še nekaj ponovitev predstave, katere bodo popestrili tudi vodeni pogovori na temo identitete, neenakosti v prostoru, drugačnosti, družbeno angažirane umetnosti kot odgovoru na socialne izzive sodobne družbe.

Projekt Multivizija pokaže na to, kako nas umetnost sooblikuje v edinstveno izkušnjo: človečnost.

Hiša Multivizije na Rakovi jelši, kjer se odvija multimedijska interaktivna predstava z naslovom Vse, kar sem, rezultat projekta Multivizija, ki ga izvaja Zavod APIS v partnerskem konzorciju. www.multivizija.si www.zavodapis.si

Mediji o predstavi in projektu Multivizija:

RTV SLO, Kultura: https://4d.rtvslo.si/arhiv/kultura/174659784?fbclid=IwAR1LJDVAdrOmRe-4Ch_kZcAlN29I5lEKXknd6EB79c5mujVlShUcGI8Ft3s

RTV SLO, Radio PRVI: https://radioprvi.rtvslo.si/2019/12/vse-kar-sem-multimedijska-interaktivna-predstava-zavoda-apis/

RTV SLO, Dostopno: https://www.rtvslo.si/dostopno/multimedijska-predstava-vse-kar-sem-v-hisi-multivizije/509634

MLADINA: https://www.mladina.si/195023/vse-kar-nas-oblikuje/

ZARJA/JANA: https://revijazarja.si/clanek/zgodbe/5e0a73357f75b/biti-drugacen-ni-nekaj-slabega

STA: https://www.sta.si/2710592/v-projektu-multivizija-izpostavili-univerzalno-potrebo-po-pripadanju

Hiša_Multivizije_predstavaVseKarSem_FotoMancaJuvan_009

 

Operacijo Multivizija sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
Medijski pokrovitelj predstave je Prvi program Radia Slovenija – Radio Prvi.

logoti multivizija