Z gostovanjem v sklopu programa Rijeka 2020, evropska prestolnica kulture, fotografsko-dokumentarna razstava Zadnji pričevalci prispeva k ohranjanju zgodovinskega spomina na internacijo v italijanska fašistična taborišča že šesto leto zapored.

Hrvaško premiero bo razstava obeležila z odprtjem, 14. septembra 2019, v reški Galeriji Principij. Med gosti odprtja bodo tudi redki še živeči pričevalci internacije v letih 1942 in 1943, ki jih je medanarodna politika potisnila v pozabo. Posledično vojne kriminalitete Mussolinijeve Italije niso nikoli dobile sodnega epiloga. Italija pa je postala ščit pred širitvijo komunizma na zahod. 

Politični nasledniki v Italiji pa vse do danes narodnom nekdanje Jugoslavije in drugim žrtvam italijanskega fašizma niso izrekli opravičila. Med tem ko medarodna skupnost šele dosega zrelost, ko lahko prepozna in prizna tudi zlo Mussolinijevega fašizma.

Albina Vogrin. Zadnji pričevalci

Galerija Principij bo hkrati z Zadnjimi pričevalci gostila razstavo Tkanine odpora: glasovi žensk. Razstavili bodo nekaj tekstilij iz obsežne zbirke Tkanine upora iz Južne Amerike in drugih delov sveta. Predstavljene bodo tako imenovane arpillere, izvezene v času Pinochetove diktature. 

Zadnji pričevalci, spomini na internacijo v fašistična taborišča, je skupinsko delo novinarke Saše Petejan, fotografinje Mance Juvna in zgodovinarke dr. Urške Strle. Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) je kot koproducent gostil prvo odprtje razstave septembra 2013. Razstava od tedaj redno gostuje, doslej po Sloveniji, v Nečiji in Italiji, sedaj pa še na Hrvaškem. 

Razstavo organizira hrvaška organizacija Documenta, Center za soočanje s preteklostjo s sodelavci, med njimi nemška Fundacija EVZ in Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA). Zavod APIS je soorganizator razstave. 

Odprtju razstave bo sledilo usposabljanje za hrvaške učitelje. Namen je približati zgodovinski spomin o obsotju fašizma in zla, ki ga je povzročil narodom nekdanje Jugoslavije. Petejanova bo to storila z multimedijskimi gradivi: z uporabo grafične novele italijanskega risarja Davidea Toffola: Italijanska zima, videom, ki je nastal v sklopu Zavoda APIS z avtorjem in enim od pričevalcev internacije ter neformalnimi metodami učenja. Gre za izkustveni pristop k učenju.

Poleg Zavoda APIS in MNZS, je koproducent razstave še Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU). Leta 2016 je pri založbi ZRC SAZU izšla monografija Varuhi žlice, ki je prejela nagrado za oblikovanje na slovenskem knjižnem sejmu. 

Izdelano je tudi dvojezino, slovensko in angleško, informativno izobraževalno spletno mesto Varuhi žlice / Guardians of the Spoon. 

GUARDIANS OF THE SPOON BOOK, MEMORIES OF INTERNMENT IN ITALIAN FASCIST CAMPS 1941-1943

GUARDIANS OF THE SPOON BOOK, MEMORIES OF INTERNMENT IN ITALIAN FASCIST CAMPS 1941-1943

Petejanova je že ves čas aktivna v mednarodnih raziskovalno-dokumentarnih projektih mapiranja, zbiranja arhivskih gradiv, intervjuvanja pričevalcev in  produkcije izobraževalnih vsebin. Med projekti izstopa spletno mesto v italijanskem jeziku I campi fascisti: dalle guerre in Africa alla Repubblica di Salò, ki vsebuje izjemen zemljevid in najobširnejšo digitalno zbirko dokumentov in pričevanj. Vsebine spletnega mesta so v italijanščini.

Gostovanje na Hrvaškem se bo nadaljevalo septembra 2020. Napovedano je odprtje razstave na Rabu in izdelava video pripovedi, s katero bodo obiskovalci spominskega pokopališča dostopali do informacij o preteklih dogodkih. V sklopu projekta bodo Kampor na Rabu obiskali tudi dijaki hrvaških in treh tržaških srednjih šol.