V aprilu smo se v Zavodu APIS povezali z mladinskimi centri Cona Fužine in Korak Fužine ter pripravili fotografski delavnici za mlade. Delavnici smo izvedli sočasno s prihodom libanonskega fotografa Krixa Berberiana v Ljubljano, ki fotodokumentira Fužine. Tekom priprav na razstavo Fužine [V fokusu] smo mlade iz lokalne skupnosti povabili, da skozi fotografijo pokažejo, kako vidijo svojo sosesko. Zanje smo pripravili dinamični fotografski delavnici Foto INSTA maraton.

 

Screen Shot 2018-04-10 at 6.13.26 PM

 

Fotografski delavnici sta bili izvedeni 3.4. v centru otrok, najstnikov in aktivistov, Cona Fužine in 4.4. v programu za starejše mladostnike, Program Korak.

 

Že na prvi delavnici, ki je bila izvedena skupaj z osmimi dekleti, smo zaznali interes in potencial mladih za izražanje skozi fotografijo. Njihova naloga je bila ustvariti fotografije na teme, kot jih je za svoj projekt Fužine [v fokusu] izbral nagrajeni libanonski fotograf  Krix Berberian.

 

delavnica dekleta

 

 

Naslednji dan smo delavnico ponovili v Programu Korak. Odzvalo se je pet fantov, ki so izkazali interes in pokazali navdušenje nad našimi fotografskimi delavnicami. V obeh delavnicah so mladi za sodelovanje potrebovali zgolj telefon.

 

foto fantje

 

Ustvarjene serije smo pregledali skupaj z gostujočim fotografom in določili najboljšo serijo fotografij na vsaki izmed delavnic. Zmagovalca sta postala 11-letna Aurora Elezi ter 16-letni Adis Šakonjić. Z namenom, da podpremo ustvarjalnost mladih, bodo simbolične nagrade prejeli prav vsi udeleženci, ki so uspešno oddali vse fotografije.

 

Obljubljena pa je bila tudi posebna nagrada za zmagovalca – skupaj s Krixom dodatno učenje fotografiranja s profesionalnimi fotoaparati v času njegovega fotodokumentiranja v Fužinah. Adis in Tija (ki je bila prav tako favoritinja za zmago) sta tako preživela čas v družbi znanega raperja Zlatka in s svojimi fotografijami še dodatno potrdila, da se v njima skriva potencial.

Screen Shot 2018-04-10 at 7.05.58 PM

 

Vse fotografske serije udeležencev si lahko ogledate na Instagramovem profilu Foto INSTA maraton.

 

Certifikate za oba zmagovalca, izbrane natisnjene fotografije vseh udeležencev ter izvod revije Digitalna kamera bomo podelili na otvoritvi razstave Fužine [v fokusu] v petek 13.4.2018 ob 17.uri v MAO (Fužinski Grad). Vljudno vabljeni !

krix_berberian_vabilo_otvoritev_FIN