Beležimo dve pomembni gostovanji fotografsko-dokumentarne razstave ZADNJI PRIČEVALCI: v Galeriji FOTOGRAFIJA v Ljubljani in v prostorih Krožka KRU.t v Trstu.

Gostovanje v Galeriji Fotografija je bilo veliko priznanje fotografinji Manci Juvan in kakovosti njene fotografije ter umetniške izpovedi.

Gre za veliko zgodbo, povedano skozi intimne utrinke spominov. A trenutni medijski svet je izjemno destruktiven do subtilnosti,

je ob gostovanju razstave v Ljubljani povedal pisatelj, publicist, predavatelj in umetniški kritik Vladimir P. Štefanec.

Hkrati z razstavo je lastnica te prve slovenske zasebne fotografske galerije Barbara Čeferin gostila tudi pogovorni večer ob izidu fotografske monografije Guardians of the Spoon z naslovom: Upodabljanje spomina – upodabljanje ZGODOVINSKEGA SPOMINA. Pogovor je vodila soavtorica razstave, novinarka in direktorica Zavoda APIS, Saša Petejan.

Področja, kot so: umetniška obravnava družbenih tem, zgodovinski spomin, kulturni genocid, učenje v najširšem pomenu in vživljanje v drugega, drugačnega, so skupaj motrili še soavtorici fotografinja, Manca Juvan in zgodivinarka, dr. Urška Strgel. Večer je imel velik sporočilni nabolj, kajti v pogovoru sta sodelovala gosta: pisatelj, publicist, predavatelj in umetniški kritik, Vladimir P. Štefanec, in profesor, znanstvenik s področja vzgoje in izobraževanja ter publicist, dr. Robert Kroflič. Poleg njih pa posamezniki, v katerih življanja je zarezal fašizem, in nekateri pričevalci internacije.

Gostovanje in fotografsko monografijo je napovedala nacionalna televizija.

O pogovorju je v Večeru (11.2.2017) pisala novinarka Kristina Božič.

Fotografski zapis odprtja na FB strani Galerije Fotografija

 

Gostovanje v Trstu in s tem prvi prestop na italijansko ozemlje je poudarilo izjemnost dokumentarno-fotografske razstava:

  • tovrstne obeležitve internacije v fašističnih taboriščih v obodju po drugi svetovni vojni v Sloveniji ali drugod še ni bilo,
  • razstava je osredotočena na spomine civilnega prebivalstva,
  • uporabljene so bile metode ustne zgodovine in avtorska dokumentarna fotografija.

Gre za projekt, ki ima pomembno znanstveno-dokumentarno vrednost. Ob odrtju razstave je udeležence nagovorila zgodovinarka, dr. Marta Verginella:

Razstava je izjemno pomembna zaradi umetniške kvalitete, sporočilnosti in dragocenega gradiva, ki ga razstavlja. Avtorice so [s svojim delom] posegle na področje, ki je bilo v preteklosti slabo raziskano.

Intevju za Radio Trst A je posnela urednica Luana Grilanc.

Gostovanje fotografsko-dokumentarne razstave v Trstu so podprli Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Zveza društev invalidov Slovenije in Društvo vojnih invalidov Mestne občine Koper.