Vabljeni na tečaj fotografije s priznano fotografinjo oz. fotorepoterko Manco Juvan, ki bo konec marca.

 

O TEČAJU: 
Tečaj je namenjen vsem, ki se že ukvarjate s fotografijo, kot tudi tistim, ki bi se z njo želeli, pa do sedaj še niste imeli priložnosti.

Vizualne podobe, ki so ustvarjene bodisi za spomin bodisi zato, da prenašajo druga specifična sporočila, nas obdajajo z vseh strani – v časopisih in revijah, galerijah in muzejih, na internetu in v knjigah, v oglasih… Vprašanje, ki si ga bomo na tečaju vedno znova zastavljali bo: Kaj nam fotografija sporoča?

Odgovor nanj bomo iskali na podlagi različnih fotografij, v diskusijah o estetiki in tehniki, kar vam bo nudilo podlago za to, da boste pričeli sami »obvladovati« nastajanje podobe in ne obratno. Preko teorije in prakse boste tako vstopili v svet fotografije, zato da boste videli, kako je svet videti fotografiran.

 

MANCA_tecaj_001

 

DATUMI IN LOKACIJA: 

Datum: četrtek, 29.3., petek, 30.3., med 17-21h v prostorih Infocona d.o.o., Prevale 9, Trzin (Industrijska cona Trzin) in na terenu v soboto, 31.3.2018, med 9-13h.

Za prijave pokličite Manco na tel. št. 041 827 400.

Prijave se zbirajo do petka, 16. marca 2018.

TU najdete več informacij: sporočilnostna moč fotografije.

Manca Juvan_foto Žan Peternelj

Žan Peternelj

Kdo je Manca Juvan? Diplomirana fotografinja mednarodnega slovesa deluje kot svobodna fotografinja od leta 2000 dalje. Leta 2006, 2007 in 2008 je v okviru natečaja Emzin za fotografijo dobila nagrado za najboljšo fotoreportažo, leta 2005 in 2006 pohvali Društva novinarjev Slovenije, leta 2011 ji je agencija Magnum v New Yorku podelila štipendijo. Leta 2010 je pri založbi Sanje izšla njena monografija “Afganistan: neobičajna življenja”. Leta 2016 pa pri Založbi ZRC večkrat nagrajena monografija o fašistični internaciji Slovencev z naslovom Guardians of the Spoon. Že dobrih 20 let objavlja v uglednih domačih ter tujih revijah in časopisih kot so The Times, The Guardian, Chicago Tribune, Time.com, National Geographic. Razstavljala je v različnih slovenskih galerijah, samostojno tudi v ljubljanski Moderni galeriji, v New Yorku, Bruslju, Luksemburgu, Franciji, Iranu in drugod. Več o Manci in njenem delu najdete na njenem spletnem mestu: www.mancajuvan.com.

 

Tečaj vsebuje 12 ur in zajema predavanja in praktični del.
Predmetnik:

Četrtek, 29.3. 2018 / 4 ure
Predstavitev mentorice in udeležencev (skozi fotografijo in besedo; vsak udeleženec naj s seboj prinese do pet svojih najljubših fotografij); uvod v estetiko in »branje« fotografij.

Petek, 30.3. 2018 / 4 ure
Pregled fotografij različnih žanrov, diskusije o estetiki, kompoziciji, kadriranju, perspektivi… in vplivov le-teh na sporočilnost fotografije;
pogovor o etiki fotografiranja; pregled osnov fotografske tehnike (čas, zaslonka, objektivi, ISO, WB, osnovne funkcije na foto aparatu, uporaba bliskavice…)

Sobota, 31.3. 2018 / 4 ure
Fotografiranje na terenu/Ljubljana 9.00 – 13.00 – Teme po dogovoru.

Za udeležbo na tečaju potrebujete v osnovi:
–    zanimanje za fotografijo
–    fotografski aparat (digitalni)

Maksimalno število udeležencev je 10.
Cena: Splošni nivo (12 polnih ur) / 130 EUR

(z vključenim davkom, *dijaki, študentje 20 odstokov popusta)

Tečaj bo izveden v primeru zadostnega števila prijav.

 

Odzivi iz prejšnjih delavnic:

Na prvem tečaju fotografije z Manco Juvan je bilo enostavno enkratno. Povsem drugačni pogledi na fotografijo, veliko dobrih nasvetov in idej. Zelo poglobljeno in z veliko dodano vrednostjo. Želel bi si nadaljevanja, terenskega dela z nasveti. Ocena 5+    
Boštjan Laba
“Internet je poln člankov, forumov, nasvetov, ki se navezujejo na fotografiranje, postprodukcijo, tehniko in vsega ostalega v zvezi s fotografijo. Dandanes se lahko z nekaj volje marsičesa naučimo kar prek spleta. Vendar se kot fotografsko formalno neizobražen “fotograf” marsikdaj ujamem pri misli, da je to premalo, kaplja v morje vsega znanja, ki ga (še) nimam. In kot mnogi drugi sem se pred časom ujel v past forumov, saj sem pričakoval, da pač tam vsi vse vedo. Pa saj marsikaj vedo. In marsičesa tudi ne, saj je med forumaši tudi veliko takšnih kot sem sam. In vsi, ki se umetnosti fotografije še učimo, seveda z največjim veseljem delimo svoje fotke z drugimi v pričakovanju konstruktivnih kritik, žal pa se vse prepogosto to zaključi pri tehnikalijah. In potem se tehničnih prvin držimo kot pijanc plota. Vse lepo in prav ampak fotografija je seveda precej več kot le to. Pa saj to sem nekoč že vedel. In pozabil. Manca pa me je na to znova opomnila. Njen tečaj toplo priporočam vsem, tako začetnikom kot tistim s kilometri izkušenj. In ne mislite, da vas bo nosila po rokah. Če bo potrebno, bo sesula vaše fotke v prafaktorje. Ampak s stilom 😉 In kar je največ, z znanjem in pojasnilom ter iskrenimi in dobronamernimi nasveti, kaj in kako bi lahko bilo bolje. Pa ne samo tehnično temveč tudi in predvsem vsebinsko. Danes pač vsi fotografiramo, delamo lepe in manj lepe fotke. Kaj pa sporočajo? Imajo tisti “nekaj več”, da so vredne ponovnega ogleda? Nosijo v sebi nekaj, zaradi česar se vedno znova vračamo k njim, si jih ogledujemo, analiziramo in najdemo vedno nove in nove pomene? Ne? Ne veste? Vprašajte Manco! Če vam druženje z njo ne da novih kril, potem fotografija najbrž res ni vaš medij … ;)”

Sax