Transmedijska razstava predstavlja delo fotografov Mance Juvan, DK-ja in Fernande Prado Verčič, v ljubljanskih Španskih borcih pa se projektu pridruži še Ana Sluga.

Razstava raziskuje razloge za migracije tako Slovencev v tujino, kot tujih državljanov v Slovenijo. Razstavo fotografij dopolnjujejo video vsebine z osebnimi izkušnjami avtorjev.

Preko umetnosti nagovarja gledalca k razmišljanju o tem, da je univerzalna človeškost tisto, kar nas povezuje, ne glede na raznolikost kultur iz katerih prihajamo.

Koncept razstave so zasnovaleRomana Zajec (vodja projekta, Zavod APIS), ki je hkrati ustvarila video vsebine, dodane fotografijam, Nataša Kotar (producentka, Zavod APIS) in Sara Božanić (Inštitut za transmedijski dizajn).

 

migracije website

 

Razstava vzpostavlja most med “nami” in “njimi,” ter ga poskuša preiti. Preko umetniškega izraza tako raziskujemo in vzpostavljamo prostor za afirmativno percepcijo migracij in migrantov. Jedro razstave so fotografije v prostoru, ozadje nastanka z osebnimi izkušnjami avtorjev pa je podano preko video vsebin.

transmedia Fernanda Prado Verčič

Projekt uporablja fotografijo, video, projekcije, temu pa dodaja še interaktivno in multiplatformsko izkušnjo. Multiplatformski pristop je prilagojen sodobnemu »povezanemu« obiskovalcu razstav. Preizkušamo in raziskujemo nove načine umetniškega izraza preko novodobnih pristopov pripovedovanja zgodb, zato smo pripravili prvo transmedijsko razstavo pri nas, digitalizirano z NFC tehnologijo. V razstavnem prostoru se bo obiskovalec preko svojega mobilnega telefona in čipa pod fotografijo povezal z video vsebino. Za prenos podatkov in vzpostavitev povezave je potreben le kratek dotik med čipom in mobilnim telefonom. Razstava je nastala v produkciji Zavoda APIS v partnerstvu s Transmedijskim inštitutom in s finančno pomočjo Ministrstva za kulturo. V ljubljanskih Španskih borcih je koproducent razstave Zavod En Knap.

Kratek video prispevek o razstavi si lahko ogledate tu:

video o transmedijski razstavi MIGRACIJE.

 

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij z otvoritve razstave v Mariboru in kolaž fotografij z otvoritve v Ljubljani.   Več o projektu: www.migracije.si.    

Razstavo v Mariboru smo realizirali v sodelovanju s Fotografskim muzejom Maribor, Fotoklubom Maribor, organizacijo Mitra za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga ter finančno podporo JSKD.

Kolaž fotografij z otvoritve razstave v ljubljanskih Španskih borcih, ki se je zgodila 5.12.2014: 

Mateja Jurič, hvala za fotografije z otvoritve razstave  v Ljubljani!