Dan v Sredozemlju II

Dan v Sredozemlju II predstavlja zmagovalne fotoserije Foto maratona 2017, ki se je sočasno odvijal v Sloveniji, Libanonu, Franciji, Alžiriji in Jordaniji.

Kustosinja razstave Manca Juvan je pripravila izbor fotografij, ki ponuja vpogled v edinstveno kolektivno fotografsko pobudo, ki je potekala v Bejrutu, Ljubljani, Amanu, Batni in Marseillu. Foto maratonu se vsako leto pridruži mreža sredozemskih mest. V 2017 se je na isti dan na ulice okoli Sredozemlja odpravilo 161 fotografov in dokumentiralo svoja mesta in soseske.

Navade, rutine in vzorci, ki vzniknejo v različnih mestih, kulturah in religijah, nas spominjajo tako na podobnosti kot na lepoto raznolikosti regije. Kolektivna pobuda hkrati kaže na velik potencial, ki ga nosi ustvarjalnosti: ljudi zbližuje ter premošča razlike.

Screen Shot 2018-04-27 at 3.47.58 PM

Otvoritev razstave je bila 14.4. v Atriju ZRC, Novi trg 2, 1000 Ljubljana. Razstavljeni avtorji so: Krix Berberian (zmagovalec Foto maratona Ljubljana), Majd Manaa (zmagovalec Foto maratona Aman), Myriam Boulos (zmagovalka Foto maratona Bejrut), Julie Gazzoti (zmagovalka Foto maratona Marseille), Madjih Hamadouche (zmagovalec Foto maraton Batna.)

Screen Shot 2018-04-28 at 2.13.08 PMNa otvoritvi je Meta Krese, predstavnica mednarodne žirije Foto maratona, podelila certifikate. Certifikate so prejeli zmagovalec Foto maratona Ljubljana v 2017, Krix Berberian, večkrat nagrajeni libanonski street fotograf, ki je bil v času otvoritve razstave v Ljubljani ..

Krix Berberian - zmagovalec

…Kristina Brumat, finalistka Foto maratona Ljubljana 2017:

Finalistka Kristina Brumat z Meto Krese, žirantko

…Roman Rus, prav tako finalist Foto maratona Ljubljana 2017:

Roman Rus, finalist, z žirantko Foto maratona Meto Krese

 

…in Neža Furlan, ki je certifikat Andreja Furlana (posebna omemba žirije), prevzela v njegovem imenu. Andrej Furlan je bil v času podelitve certifikatov na fotografski rezidenci v Bejrutu.

Neža Furlan je prevzela certifikat Andreja Furlana, ki je prejel posebno omembo žirije

Ker so se Foto maratona 2017 prvič udeležili tudi mladi v spremstvu staršev, smo njihovo uspešno udeležbo in oddajo vseh 12 zahtevanih fotografij tekom 12 urnega dogodka nagradili s certifikatom, ki jim ga je vročila žirantka Manca Juvan. Prejeli so ga: Miha Baraga (12 let):

Miha Baraga  Neža Furlan (12 let):

Neža Furlan

 

in Gabriel Neumeister (8 let):

3__DSC_4294

Ker je otvoritev razstave Dan v Sredozemlju II potekala sočasno z rezidenčno izmenjavo fotografov med Ljubljano in Bejrutom, smo sočasno z otvoritvijo predstavili tudi rezultate bejruškega fotografa Krixa Berberiana in Andreja Furlana, ki je iz Ljubljane odpotoval v Bejrut.

Andrej Furlan je v Bejrutu za otvoritev v Ljubljani pripravil kratko predstavitev novo nastale serije “O intimnem spominu”:

Screen Shot 2018-04-28 at 2.12.00 PMZa predstavitvijo Andreja Furlana  je gostujoči fotograf Krix Berberian predstavil svojo fotografsko serijo Fužine [V fokusu]. Le ta je nadgradila serijo fotografij, nastalih tekom Foto maratona 2017. K sodelovanju tekom svojega ponovnega obiska Ljubljane  je Krix Berberian povabil k sodelovanju mnoge znane obraze, ki so odraščali v Fužinah, da bi spregovorili o svojem doživljanju Fužin. Eden izmed njih je literat in režiser Goran Vojnović:

Goran Vojnović

Sodelovala je tudi Anuška Delić, mednarodno uveljavljena raziskovalna novinarka,  ki je preživela del mladosti na Fužinah…

Anuška Delić

 

…in Dario Šegović, profesionalni plesalec, ki v Fužinah še danes živi in mladostnike iz soseske uči plesa:

Dario Šegović in Fužine [V fokusu]

Pogovor s Krixom Berberianom je povezovala žirantka Foto maratona in kustosinja razstave Dan v Sredozemlju Manca Juvan:

Manca Juvan, kustosinja in žirantka Foto maratona Razstava je podaljšana in je še na ogled do 30.4.2017. Nekaj več o Foto maratonu in razstavi Dan v Sredozemlju si lahko ogledate na spodnji povezavi, kjer je programska vodja Zavoda APIS in vodja projekta Dan v Sredozemlju predstavila dogodke:

Screen Shot 2018-04-28 at 9.06.53 PM

Vstop je prost, vabljeni v Atrij ZRC!

IGOR_IMG_7469

 

Organizatorja in producenta razstave sta Zavod APIS in FRAME. Razstavo so soomogočili podporniki in partnerji Atrij ZRC, CEWE, Digitalna kamera.

Zavod APIS in FRAME - organizatorja in producenta razstave s partnerji in podporniki projekta: Atrij ZRC, CEWE, Digitalna kamera