PM2017-Cover-for-winners-facebooke-page

14. oktobra 2017 se je v petih mestih 161 udeležencev podalo na ulice in v 12-ih urah dokumentiralo 12 različnih tem. V sodelovanju lokalnih organizatorjev v petih državah smo zbrali 1858 fotografij, ki orisujejo dan v mediteranski regiji.

Udeleženci so v vseh mestih prejeli isti izziv, v objektiv ujeti življenje v mestih na 12 tem: pestrost (diversity), lomimo si skupni kruh (breaking bread), stiska (hardship), upanje (hope), srečevališče (meeting point), prihodnost (the future), prisotni (the mindful), preteklost (the past), zaščitnik (the protector), ponosni (the proud), brezčasen (timeless) in tradicionalna arhitektura (traditional architecture).

Bogastvo fotografskih interpretacij zadanih tem ter sočasnost akcije sta orisali naša mesta na nov način. Foto maraton je mesta prikazal skozi mozaik raznolikosti, h kateremu je prispeval prav vsak udeleženec.

Fotografije na edinstven način portretirajo utrip življenja Mediterana. Upamo, da ustvarjen arhiv utrinkov vsakodnevnega življenja, ujetih obrazov in prostorov razkriva tako skupne niti, ki sodelujoče kulture povezujejo, kot kulturne kontraste, ki našo regijo bogatijo in s tem prispevajo k vzpostavitvi mediteranske identitete.

Člani žirije so iskali serije z močno interpretacijo tem, ki hkrati pripovedujejo zgodbo posameznih mest.

Za pregled fotografij mednarodne žirije so se kvalificirali tisti udeleženci, ki so predložili 12 fotografij na 12 zadanih tem. Člani žirije so finaliste izbirali na podlagi kakovosti celotne serije in štirih kriterijev: dokumentarne vrednosti in interpretacije teme, splošnega vtisa, ustvarjalnosti in tehnične kakovosti.

Izbrane zmagovalne fotografije bodo v prvem delu leta 2018 razstavljene v Atriju ZRC v Ljubljani, hkrati pa bodo objavljene v Agenda Culturel. Nagrade drugih mest vključujejo: pregled portfelja in coaching z enim od ustanoviteljev Beirut Center of Photography (Beirut), publikacijo v sredozemski izdaji Marie Claire magazine (Marseille), fotopotep v Toskano v organizaciji revije Digitalna Kameradarilni bon v Foto Gradu (Ljubljana), tečaj fotografije v Agenciji Palladio (Ljubljana), delavnico v Darat al Tasweer (Amman) in enotedenski ogled regije Aures v Alžiriji v okviru Timgad Voyages (Batna).

Za vse udeležence Foto maratona iz Bejruta in Ljubljane bo odprta prijava na fotografsko izmenjavo oz. rezidenco. Rezidenca bo omogočila dvema udeležencema, enemu iz Bejruta in enemu iz Ljubljane, da obiščeta mesto v drugi državi za dva do tri tedne. Namen rezidence je ustvariti fotodokumentarni projekt, ki regijo skozi fotografijo močneje poveže in na ta način postati ambasador medkulturnega dialoga. Prijave se bodo odprle v kratkem, več si lahko preberete tukaj.

Nagrajenci Foto maratona 2017

Majd Manna / Aman

Madjid Hamadouche / Batna

Myriam Boulos /Bejrut

Krix Berberian / Ljubljana

Julie Gazzoti / Marseille

Žirija

all-members-one-image

 

 

pm17---5-logos

Organizatorji v Libanonu, Sloveniji, Jordaniji, Franciji in Alžiriji