Projekta PODOBE ENAKOSTI in EQUALITY IN FOCUS združujeta fotografsko in video usposabljanje, ki smo ju v Zavodu APIS zasnovali z namenom preseganja stereotipov in krepitve vloge in moči migrantskih in romskih žensk. V okviru projektov je nastalo 8 fotozgodb in 5 kratkih filmov. Oseben pristop avtoric daje ustvarjenim izdelkom posebno vrednost, saj fotozgodbe in kratki filmi gledalcu odstirajo notranje življenje ženske, migrantke, Rominje, predvsem pa sočloveka.

V času vse bolj multikulturne družbe je razumevanje sočloveka, ki prihaja iz drugega kulturnega okolja, izjemno pomembno; razstava in filmi gledalcu omogočijo, da stopi drugačnosti naproti in ji prisluhne.

12193537_163069667376380_7704585777173424077_n

Avtorice razstave Podobe enakosti prihajajo iz različnih kulturnih okolij, a vsem je skupno, da živijo v Sloveniji:

Nino Bektashashvili: Zgodba o njej / The Story of Her
Egzona Berisha: Moja družina / My Family
Iryna Furst: Soočenja: Portreti Ukrajink in Ukrajincev v Sloveniji / Confrontations: Portraits of Ukrainians in Slovenia
Elena Kyrachkova: Življenje igrač / The Life of Toys
Yuliya Molina: Ljubo doma, kdor ga ima / Home Sweet Home
Jasna Rajnar Petrović: Saaaaam’ GOR! / Oooooonly UP!
Iryna Stanković: Slovenija in Ukrajina, sestri slovanskega etnološkega izročila / Slovenia and Ukraine, Sisters in Ethnological Heritage
Ivana Stanojev: V iskanju doma / Remaking Home

Rezultat projekta Equality in Focus je pet kratkih filmov, ki so jih ustvarile migrantke oz. ženske z migrantskimi koreninami iz Gruzije, Kolumbije, Ukrajine, Srbije in Rusije:

Osamljena (Fuzija dvojne identitete) – Nino Bektashashvili
Migrantka, mati v Sloveniji – Yady Lorena Meza Obando
Ne-kdo (Življenje je kolaž) – Yuliya Molina
Ženska v hip hopu (Manjšina v subkulturi) – Jasna Rajnar Petrović
Ljubezen me ponese – Ivana Stanojev

Filme si lahko ogledate preko našega Youtube kanala, prosimo kliknite TU. Fotozgodbe smo izdali v katalogu, ki je na voljo TU. Zgodbi Nino Bektashashvili in Yuluye Moline prilagamo spodaj.

Avtorice je fotografsko vodila mednarodno uveljavljena fotografinja Manca Juvan. Video delavnice je izvajala mentorica za družbeno angažirano video produkcijo Romana Zajec, ki je bila hkrati tudi vodja projekta Podobe enakosti. Strokovno podporo je nudila dr. Mirjam Milharčič Hladnik, znanstvena svetnica na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU. Za organizacijo je poskrbela Nataša Kotar.

Predstavitev projekta Podobe enakosti v Atriju ZRC je potekala v partnerstvu z Inštitutom za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU. Razstavo v SEM-u je Zavod APIS organiziral v partnerstvu s Slovenskim etnografskim muzejem. Projekt je bil predstavljen tudi v Državnem zboru v okviru razstave Zavoda APIS Migracije: Pogledi.

Projekt Podobe enakosti je sofinanciralo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Projekt Equality in Focus je sofinanciran s strani Veleposlaništva Združenih držav Amerike.

Za pomoč in sodelovanje pri projektih se zahvaljujemo Mestni knjižnici Ljubljana, Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC ter Slovenskemu etnografskemu muzeju.

MDDSZ ni odgovorno za informacije, ki jih vsebujejo gradivo in objave, vezani na projekt Podobe enakosti, in za njihovo nadaljnjo uporabo.

Project Equality in Focus was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State.

equality logotipi