Veseli nas, da ob mednarodnem dnevu kulturne raznolikosti so-otvarjamo 3D digitalno razstavo, pri kateri so sodelovale poleg egipčanskih, palestinskih, irskih in čeških tudi v Sloveniji živeče umetnice. Razstava tematizira ženske z izkušnjo preselitve skozi umetniško upodobitev paralelnih zgodb priseljevanja in izseljevanja.
exhibition
Zgodbe, ki so jih umetniško uprizorile, govorijo o preseljevanju iz Slovenije v London, Črno Goro in Egipt ter o priseljevanju v Slovenijjo iz le teh držav. Spodaj si lahko ogledate dela (po vrstnem redu): Jelena Radusinović, Nino Bektashashvili in Oksana Ivanenko.
jelena prinscreen
Razlogi so različni – ljubezen, zdravje, znanje, a vse zgodbe spregovorijo o preseljevanju in priseljevanju kot dvosmernem in od nekdaj prisotnem procesu. Vabljeni k ogledu in branju zgodb iz Egipta, Palestine, Irske, Češke in Slovenije!
nino bektashashvili
Dela so nastala v okviru projekta MOVEMENT, ki ga podpira Anna Lindh Foundation. Projekt koordinira irska organizacija Herstory, v njem pa kot partnerji sodelujemo poleg organizacij iz Palestine, Irske, Egipta in Češke tudi mi.
jasna in nadine
Življenske zgodbe žensk, ki pospremijo umetniška dela, je spisala Jasna Gabrovšek, producentka in koordinatorka za Zavod APIS pa je Romana Zajec.

V okviru projekta Movement pa se prav danes začenja tudi Parallel Peace Project. Cilj projekta Movement je osvetliti skupno človeško izkušnjo in medsebojno povezanost med ljudmi, ki presega narodnost, etnično pripadnost in religijo, hkrati pa poudariti diskriminacijo in dvojna merila, s katerimi se srečujejo priseljenci in izseljenci.
Kot del projekta Movement je organizacija Herstory, ki projekt koordinira, kot simbol upanja in solidarnosti pripravila mogočen svetlobni spektakel (light show) v Dublinu in Belfastu.

V Dublinu so light show že izvedli 18. maja in sicer na EPIC The Irish Emigration Museum ter na ladji Jeanie Johnston. V Belfastu so v sredo, 19. maja, osvetlili Shankill Peace Wall in Hazelwood Integrated College.

V okviru projekta Movement bo vsaka izmed partnerskih držav organizirala predstavitvene dogodke s skupnim imenom Melting Pot. Prvi izmed teh bo obeležil 5. rojstni dan organizacije Herstory in dan Afrike, ki bo 25. maja ob 14:00 (GMT + 2) na kanalu YouTube.  Predstavile se bodo migrantke, glasbeniki, pesniki in pripovedovalci zgodb. Vabljeni!

Projekt Movement povezuje partnerje v evro-sredozemski regiji. Konzorcij obsega člane fundacije Anna Lindh: Jeruzalemski center za ženske (Palestina), Zavod APIS (Slovenija), Charisma Arts for Development (Egipt) in Agencijo za migracije in prilagoditve AMIGA (Češka). V Irski projekt koordinira organizacija HerStory, tam pa se nahaja tudi še zadnja partnerska organizacija AkiDwA (Irska), ki s projektom Movement obeležuje tudi 20. obletnico. Projekt dofinancirata Anna Lindh Foundation in Evropska unija.