Od 21.7. do 29.7. so v Ljubljani potekale delavnice mednarodnega projekta Zavoda APIS »Obrazi ulice – Digitalne zgodbe v mladinskem delu z ranljivimi skupinami«. Namen projekta je usposabljanje mladinskih delavcev za družbeno angažirano uporabo fotografije in videa kot orodij opolnomočenja.

Tekom usposabljanja so udeleženci dokumentirali uspešno premagane izzive različnosti in vključevanja, s katerimi se srečujejo mladi. Zgodbe so iskali v Ljubljani, Mariboru, Kranju in drugih krajih po Sloveniji. Posvetili so se izzivom socialnega vključevanja beguncev, brezdomcev, bivših zapornikov, odvisnikov, prestopnikov, oseb z motnjami v razvoju, spoznali pa so tudi mlade, katerih življenja je zaznamovalo sovrstniško nasilje. Nastalo je 11 fotoserij in 4 kratki filmi.

Razstava je na ogled od 27. julija do 27. avgusta 2016 v Atriju ZRC.

Razstava Obrazi ulice v Atriju ZRC. Foto Luka Dakskobler

Vodja projekta je Ivana Stanojev, bivša udeleženka programov Zavoda APIS. Vodja programa je Romana Zajec. Mentor za fotografijo je Luka Dakskobler, mentorji video delavnic pa so Romana Zajec, Yuliya Molina in Borut Dolenec.

Devetindvajset udeležencev usposabljanja (mladinski delavci, mentorji, sodelavci) prihaja iz Španije, Portugalske, Francije, Italije, Grčije, Estonije, Latvije in Slovenije. Življenjske zgodbe mladih, ki se soočajo z izzivi socialnega vključevanja, so se vseh udeležencev globoko dotaknile. To se odraža tako v fotozgodbah, kot v kratkih filmih.

»Na delavnici Zavoda APIS sem drugič. Prvič sem bil v Beogradu. Z dečkom, ki sem ga fotografiral, sva ostala v stikih. Avtist je, jaz ne znam srbščine, on ne angleščine, sporazumevava se z gestami. Za oba je bila izkušnja impresivna, ne najdem druge besede. Beograjsko izkušnjo sem predstavil udeležencem delavnice v Ljubljani. Udeležba na delavnici se dopolnjuje z mojim fotografskim delom, spoznavam nove, drugačne ljudi, navajam se na različne jezike. Poleg tega lahko skupaj naredimo več. Za ukvarjanje in predvsem sprejemanje drugačnih, ranljivih potrebujemo, po mojem mnenju, stabilne strukturne spremembe. Gre za kompleksne zgodbe, situacije, probleme in vprašanja. Predvsem pa gre za ljudi, za sobivanje in razumevanje.«

Emanuele Donazza, fotograf in mladinski delavec iz Italije, udeleženec usposabljanja #facingthestreet

Razstava in rezultati projekta imajo posebno vrednost tudi za mlade, katerih zgodbe so predstavljene:

»Rodil sem se s fetalnim alkoholnim sindromom, ker je moja, sedaj že pokojna, mama pila. Sem zelo proti temu, da se pije v času nosečnosti. Koliko alkohola je potrebno za poškodovanje ploda ne vem, tu ni enotnih podatkov. Prizadane pa vse: srce, kosti, motoriko, govor, hojo… Dejstvo je, da brez strokovne, zdravstvene, terapevtske pomoči mojih posvojiteljev ne bi zmogel vsega, kar delam: hodim v službo, se ukvarjam s športom, sam pospravljam, pomivam, kuham. Vse osnovne in za večino samoumevne veščine in sposobnosti sem se priučil. Udeleženci projekta so me fotografirali in posneli. Zelo pomembno je ozaveščanje, zato vsako priložnost, ponujeno sodelovanje sprejmem z odprtimi rokami. Želim si, da bi se o katastrofalnih posledicah alkohola nasploh, posebej pa v nosečnosti, čim več govorilo. Zato svojo zgodbo delim.”

Anže Muha Krautberger, sodelavec projekta Obrazi ulice, o katerem je udeleženec Emanuele Donazza ustvaril fotozgodbo. #facingthestreet

Na podlagi našega sodelovanja z Anžetom je njegovo zgodbo objavil tudi Dnevnik.

Kratke filme, nastale tekom usposabljanja, si lahko ogledate na Youtube kanalu Zavoda APIS, do 29.8. pa tudi v Atriju ZRC preko QR kod. Več zgodb lahko najdete na naši FB strani ter pa na dnu članka.

Projekt izvaja Zavod APIS v sodelovanju z mednarodnimi partnerji:
Baltic Regional fund (Latvija), Buinho Wellbeing Lab (Portugalska), AMSED – ASSOCIATION MIGRATION SOLIDARITE ET ECHANGE POUR LE DEVELOPPEMENT (Francija), MTÜ Edela Eesti Arenduskeskus
(Estonija), Associazione Arcus (Italija), CESIE (Italija), KOINONIKI ANAPTYKSI NEON / K.A.NE. / SOCIAL YOUTH DEVELOPMENT (Grčija), Galicia connection (Španija), EFP / ELLINIKO FORUM PROSFYGON / Greek Forum of Refugees (Grčija)

Projekt sofinancira Evropska komisija v okviru programa Erasmus+. Projekt podpirata ZRC SAZU in Nikon Slovenija.

Spremljajte nas na naši Facebook strani www.facebook.com/ZavodAPIS/
#facingthestreet

Več informacij:
Romana Zajec
031 338 616
romana@zavodapis.si

Obrazi ulic v ZRC SAZU

Obrazi ulic v ZRC SAZU do 29.8. – foto Luka Dakskobler

 

 

 

https://spark.adobe.com/page/XDxxkFzsI8boC/

https://spark.adobe.com/page/KbjWK1cjRigDr/

https://spark.adobe.com/page/DtRmS5lWnfWvu/