Dokumentarni film Od radnika do aktivista (2012) je dokument o radijski oddaji, ki služi kot sredstvo opolnomočenja delavcev in s tem iz delavcev ustvarja aktiviste. Dokumentarni film je nastal v koprodukciji Zavoda APIS.

 

YouTube Preview Image

 

Avtorji dokumentarnega filma Od radnika do aktivista:

raziskovalna novinarka: Anja Kuhar |  kamera: Klemen Krek  |  montaža: Romana Zajec

Od radnika do aktivista je dokumentarni film  o radijski oddaji, ki služi kot sredstvo opolnomočenja delavcev in s tem iz delavcev ustvarja aktiviste.

Ob sesutju slovenskega gradbeništva so se tuji delavci znašli v še večji stiski. V nebo vpijoče krivice, ki niso odmevale daleč, so rodile oddajo Viza za budućnost, ki jo je pod okrilje svoje frekvence vzel ljubljanski Radio Študent. Oddaja ponuja družbeno marginalizirani skupini varen manevrski prostor za izpostavljanje svojih problemov v upanju, da bodo dosegli čim širši krog javnosti in vsaj delno pomagali spremeniti stanje v gradbeništvu.

Dokumentarni film Od radnika do aktivista – za bolji život je bil premierno prikazan 20. junija 2012 na festivalu  migrantskega filma Na poti v Ljubljani. Nastal je v okviru mednarodnega projekta  Filmska potovanja po Balkanu – Voyages Through Forgotten Places  v produkciji Zavoda Voluntariat (Slovenija), organizacije Restart  (Hrvaška) in mladinskega centra CK 13 (Srbija) ter v koprodukciji Zavoda APIS (Slovenija).

Gostovanja in festivali