Varuhi žlice je naslov fotografske monografije, ki je prejela nagrado za najbolje oblikovano knjigo na 32. Slovenskem knjižnem sejmu (2016) v kategoriji monografije in bibliofilske izdaje (Sara Badovinac in Peter Zabret, PRAPESA). Prejela je tudi nagrado med knjižnimi izdajami na 2017 International PhotoBook Awards (Los Angeles, ZDA).

Knjiga s trdimi platnicami je vstavljena v škatlo, ima rezane strani, spete s spiralno vezavo,  vključuje spremno besedo Slavoja Žižka, esej avtoric, časovnico fašistične internacije in je natisnjena v tiskarni optimal media, v Nemčiji.

Fotografije in urejanje: Manca Juvan

Založila: Založba ZRC

Eseji: Manca Juvan, Saša Petejan, dr. Urska Strle

Besedilo: dostopno tudi v e-knjigi v slovenskem in angleškem jeziku

Oblikovanje: Prapesa (Sara Badovinac & Peter Zabret)

Prevod v angleščino: Manca Gašperšič

Prevod pregledal: Jeff Bickert

Recenzenta: dr. Oto Luthat, dr. Marta Verginella

Podroben opis knjige in možnost nakupa na spletnem mestu založnika.

Slavoj Žižek v spremni besedi zapiše:

Bistvo ni v tem, kaj gledamo in kaj vidimo, ampak kako te slike same na nek način vrnejo pogled, kako nas one “gledajo” (zadevajo), kako nas zdramijo, povzročijo, da se zavedamo ne le grozot iz preteklosti, ampak kako te grozote živijo tudi danes – fotografije so tiste, ki foto-grafirajo nas.

 

Ob izboru monografije za zmagovalko na letnem sejmu neodvisnih fotografskih knjig v Los Angelesu je član žirije, Douglas Stockdale, zapisal: “Takoj so me prevzeli štirje kriteriji, ki jih uporabljamo za vrednotenje prispelih knjig: fotografija, izvedba projektnega koncepta, oblikovanje knjige in produkcija knjige. Oblikovalski element, ki je izjemen [brilliant], je med platnicami – večina notranjih strani so horizontalno prepolovljeni, kar omogoča bralcu, da spreminja in prilagaja sosledja ter ustvarja pare  strani, s tem pa ustvarja pripoved. 

Oblikovanje knjige je odlična fizična metafora razdrobljenosti spomina, spomina, ki je lahko nepopoln ali pa pomešan v času. Prav tako oblikovanje knjige kaže na zmožnost spreminjanja dejstev in spomina. “

 

Spletna revija GUP – Guide to Unique Photography je knjigo opisala:

Knjiga je zasnovana tako, da so zgodbe ločene od fotografij ter tako postanejo premični delci, ki ponazarjajo zrcalno podpobo spominov. Predmeti, pokrajine, portreti so postavljeni kot dokaz zgodovinskega spomina, ki je usahnil s časom, mi pa smo ostali z vprašanjem, kako se lahko spominjamo preteklih dogodkov in zakaj včasih izberemo pozabo.

Fotografsko knjigo je v svojem blogu izpostavila tudi ustvarjalka in akterka svetovne fotografske industrije Elizabeth Avedon

Knjiga ‘Varuhi žlice’ osvetljuje kosce usod slovenskih žrtev v italijanskih fašističnih taboriščih in želi dati glas politično povzročeni izgubi zgdovinskega spomina. Nenazadnje je knjiga sama delo spomina in spominjanja. Obenem je tudi poskus izrekanja spoštovanja žrtvam, tistim, ki so se iz taborišč vrnili ter njihovim svojcem.

Kratka video predstavitev fotografske knjige: Fotografinja in urednica Manca Juvan

Posnetek informativnega in izobraževalnega pogovora ob predstavitvi knjige v Atriju ZRC SAZU, maja 2017.