V Zavodu APIS za začetek šolskega leta 2018/2019 pripravljamo paket multimedijskih izobraževanih materialov za srednje šole na teme migracij, izseljenstva in mednarodne zaščite.

Projekt združuje izkušnje na področju priprave multimedijskih izobraževalnih vsebin Zavoda APIS in znanje dveh vodilnih strokovnjakinj s področij migracij in begunstva: Anice Mikuš Kos, predsednice Slovenske Filantropije z izjemnimi izkušnjami z delom z begunci in dr. Mirjam Milharčič Hladnik, znanstvene svetnice ISIM ZRC SAZU, strokovnjakinje na področju migracij in izseljenstva.

Screen Shot 2018-05-12 at 2.29.46 AM
Izdelani bodo trije sklopi izobraževalnih materialov (begunstvo | migracije | emigracije in begunstvo med Slovenci). Vsak bo vseboval kratek film in dodatna gradiva za učitelje s smernicami za
voden pogovor po ogledu filma in praktične vaje po neformalnih metodah dela.

Izobraževalni materiali bodo osvetlili vzroke za trenutno begunsko problematiko, razloge za migracije, hkrati pa spregovorili o razlogih, zakaj so Slovenci v polpretekli zgodovini zapuščali svojo deželo (kot begunci in ekonomski migranti) in zakaj v tujino še vedno odhajajo tudi danes.

Skozi izobraževalne materiale – filme in dodatna gradiva – bomo ozaveščali o univerzalnosti človekovih pravic in skozi osebne zgodbe v filmih, voden pogovor in praktične vaje po metodah neformalnega izobraževanja spodbujali medkulturni dialog, krepili toleranco, odpravljali strahove pred drugimi kulturami in krepili razumevanje o potencialu, ki ga prinašajo multikulturne družbe.

Trenutno potekajo priprave na izdelavo 3 sklopov multimedijskih izobraževalnih materialov, ki bodo predstavljeni in predani v uporabo 1000 učiteljem in jih bodo pri rednem pouku v 2018/2019 uporabljalo vsaj 30 učiteljev pri pouku.

Za morebitna vprašanja nam pišite na apis@zavodapis.si.

Projekt je sofinanciran s strani Urada vlade RS za komuniciranje (UKOM). Več informacij o delu UKOM na področju podpore beguncem najdete na naslednji povezavi: http://www.vlada.si/pomoc_beguncem/

 

 

Screen Shot 2018-05-12 at 7.30.32 PM

 

Izvedba projekta je sofinancirana s strani Urada vlade RS za komuniciranje.
Vsebina aktivnosti je odgovornost avtorjev
in ne predstavlja stališč  financerjev.