Bliža se mesec december, v katerem praznujemo dan človekovih pravic in mednarodni dan migrantov. Da se tako pomembna dneva ne izgubita v poplavi decembrskih praznovanj, vas vabimo na ogled skupinske razstave MIGRACIJE: POGLEDI, ki se dotika tem, katere obeležujeta mednarodna dneva. Razstava bo na ogled v Državnem zboru od 12. do vključno 18. decembra 2016.

Razstava predstavlja izkušnje in različne poglede na vse bolj aktualno temo preseljevanja. Zaobjema zgodbe posameznikov, ki so se priselili v Slovenijo. Razlogi za priselitev so različni, od ljubezni, do bega pred političnim sistemom. Hkrati pa razstava spregovori o Slovencih, ki so se v iskanju priložnosti morali preseliti v tujino. Na edinstven način povezujemo različne poglede na kompleksno temo migracij. Poseben poudarek razstave je na osebnih zgodbah migrantk in na raziskovanju, kako na migracije gledajo mladi.

Razstave si individualni obiskovalci lahko ogledajo brez predhodne najave, skupine pa morajo svoj prihod napovedati Službi za odnose z javnostmi, gospe Gordani Vrabec, soba 81/Š, telefon: 478 9788, e-naslov: obiski@dz-rs.si. Ogledi so mogoči ob delavnikih, v uradnem času od 9. do 15. ure, razen v času sprejemov in drugih organiziranih dogodkov v preddverju velike dvorane. Ob vstopu je potrebno opraviti varnostni pregled.

Prijave na voden ogled za skupine sprejemamo do vključno 7.12.2016 na natasa@zavodapis.si.

©2014 Manca Juvan

Razmislek o aktualnih družbenih temah povezujemo z novimi načini umetniškega izraza preko sodobnih pristopov pripovedovanja zgodb. Leta 2014 smo pripravili prvo transmedijsko razstavo pri nas, digitalizirano z NFC tehnologijo, MIGRACIJE – Ljubezen – Izginjajoči – Dobrodošel si. Obiskovalec se preko svojega mobilnega telefona in čipa pod fotografijo poveže z video vsebino. Za prenos podatkov in vzpostavitev povezave je potreben le kratek dotik med čipom in mobilnim telefonom.

Transmedijska razstava raziskuje razloge za migracije tako Slovencev v tujino, kot tujih državljanov v Slovenijo. Fotografi Manca Juvan, DK in Fernanda Prado Verčič preko umetniškega izraza raziskujejo in vzpostavljajo prostor za afirmativno percepcijo migracij in migrantov. Nejc Balantič je leta 2016 razstavo dopolnil s fotozgodbo o begunstvu. Razstavo fotografij dopolnjujejo video vsebine z osebnimi izkušnjami avtorjev, dostopne na pametnih mobilnih telefonih preko tehnologije NFC in na spletni strani projekta www.migracije.si.

Film »Facing the Road« je nastal v okviru mednarodnega projekta Obrazi ulice. Prikazuje zgodbo begunca Hakima Asnable, ki je uspešno pridobil mednarodno zaščito v Sloveniji. Film govori o razlogih, zakaj je moral pobegniti od doma, pa tudi o tem, kako poskuša s svojimi znanji pozitivno prispevati k družbi, ki ga je sprejela.

©2015 Nino Bektashashvili

Fotografska razstava Podobe enakosti prikazuje fotozgodbe, ki so jih ustvarile v Sloveniji živeče migrantke iz Gruzije, Ukrajine, Rusije, Srbije in Nemčije. Zgodbe predstavljajo njihove izkušnje z migracijo in z izzivi novega življenja, ki so si ga ustvarile v Slovenji. Avtorice je fotografsko vodila Manca Juvan, strokovno podporo jim je nudila dr. Mirjam Milharčič Hladnik, za zasnovo in vodenje projekta pa je poskrbela Romana Zajec iz Zavoda APIS.

©2015 Andraž Fijavž Bačovnik

Transmedijsko razstavo Migracije in mladi so pripravili na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo z dijaki četrtega letnika, pod mentorstvom Mance Juvan. Fotografske serije dopolnjujejo razstavi Migracije in Podobe enakosti, saj dijaki tematsko obravnavajo izkušnje mladih migrantov, na kar omenjeni razstavni seriji nista posebej osredotočeni. Mentorica je začutila, da gre za lepo priložnost, kako v trenutno zelo aktualno zgodbo vpeljati mlade, jih angažirati pri raziskovanju migracijskega vprašanja ter jim ponuditi možnost za deljenje izkušnje. Razstavo fotografij dopolnjujejo video vsebine, dostopne na pametnih mobilnih telefonih preko tehnologije NFC ali QR kode.

Avtorji:

MIGRACIJE – Ljubezen – Izginjajoči – Dobrodošel si: Manca Juvan, DK, Fernanda Prado Verčič, Nejc Balantič

Migracije in mladi: Manca Borštnar, Andraž Fijavž Bačovnik, Nina Kranjc, Tin Meštrovič Silvaši, Kristina Žetko

Podobe enakosti: Nino Bektashashvili, Egzona Berisha, Iryna Furst, Elena Kyrachkova, Yuliya Molina, Jasna Rajnar Petrović, Iryna Stanković, Ivana Stanojev

Obrazi ulice – film »Facing the Road«: Viviana Corvaia, Laura Pasini, Dārta Vijgrieze

Producent razstave: Zavod APIS

Kustosinja razstave: Manca Juvan

Producentki: Nataša Kotar in Romana Zajec

Digitalizacija in vizualna identiteta razstave: Inštitut za transmedijski dizajn

Razstava Migracije je delno financirana s strani Ministrstva za kulturo RS. Projekt Podobe enakosti je sofinanciralo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Projekt Obrazi ulice je delno financiran s strani Evropske komisije v okviru programa Erasmus+.

capture-logos