Udeleženci mednarodne mladinske izmenjave Objemimo resničnost z medijsko pismenostjo, ki jo je Zavod APIS novembra izvedel v Kranjski Gori, so potrdili, da  so tovrstni programi Evropske komisije izjemen učni in izkustveni prostor. Osvojeno znanje medijske pismenosti in svoje izdelke so mladi predstavili na zaključnem dogodku v kranjskogorski knjižnici. Prevzeli so s svojo ustvarjalnostjo in zavzetostjo.

Screenshot from 2019-02-22 11-45-06

 

Zavod APIS je mlade iz Francije, Latvije, Slovenije, Turčije in Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske gostilI v Vili Šumica. 

Na 9-dnevni mladinski izmenjavi so mladi med seboj delili veščine za učinkovito in varno rabo medijev. Ob tem so spoznavali strategije delovanja družbenih omrežij ter se seznanili z marketinškim terminom ciljnih skupin.

V kulturno raznolikem okolju so preko različnih metod neformalnega učenja pripovedovali tematske zgodbe z uporabo fotografije, videa, gledališke igre in besedila.

Presenetila je ozaveščevalna moč izdelkov. Proces njihovega nastajanja pa je nemalokrat presenetil udeležence, saj je razkril dotlej neizražene talente.

igro vlog, s katero so se udeleženci vživeli v politike, lobiste, novinarje, aktiviste in predstavnike nevladnih organizacij, so uprizorili in na lastni koži izkusili kompleksnost političnega okolja in izzive aktivnega državljanstva. Z ustvarjanjem in objavo neresničnih zgodb so posnemali medijsko zavajanje in se soočili z odzivi prejemnikov ter učinki medijskih laži.

 

 

Medijsko opismenjevanje je vključevalo obravnavo diskriminacije, stereotipov, ekologije in migracij v medijih in, kot se je izkazalo, zelo pomembno tematiko med mladimi: mentalno zdravje. Ni izostal kritičen premislek o prednostih in slabostih družbenih medijev, ki imajo med mladimi najmočnejši vpliv.

Program medijske izmenjave, ki je potekala med 19. in 28. novembrom, je presegel pričakovanja udeležencev. Skupaj smo preživeli devet nepozabnih zimskih dni, ki so nam omogočili, da smo bili med seboj solidarni, podporni in vključujoči.

Udeleženci so ustvarili več fotografskih serij na teme, kot so: mentalno zdravje med mladimi, migracije, ekologija in pop kultura.

My Post (2)My Post (1)

Dve seriji fotografij na temo mentalno zdravje

 

My Post

Serija fotografij na temo migracije

Osnovne informacije

Naslov izmenjave: Embrace the Reality with Media Literacy

Projektni partnerji:  ARTILT-D (Latvija), Contrôle-Z Aquitaine (Francija), Lycian Pathfinders Youth Group(Turčija), The Inside Out Programme (Velika Britanija)

Koordinator projekta: Zavod APIS, Slovenija

Vodja projekta: Teja Pahor, teja@zavodapis.si

Vodja slovenske nacionalne skupine: Neva Danaja Pirc, neva@zavodapis.si,

Mentorici: Nataša Kotar, natasa@zavodapis.si in Saša Petejan, sasa@zavodapis.si

Kraj in čas mladinske izmenjave: Vila Šumica, Kranjska Gora, 19.-28. 11. 2018

Trajanje projekta: 1. 8.-31.12. 2018

Projekt sofinancira Evropska komisija v okviru programa Erasmus+.

 

movit in eu

Ključne besede: družabni medijiErasmus+lažne vestimedijska pismenostmedijsko zavajanjemladi, mentalno zdravje, čustva, multimedija