Med junijem in novembrom 2016 so v izvedbi Zavoda APIS potekale fotografske in video delavnice Ljubljana, moje mesto. Participativna fotografija in video predstavljata izrazno sredstvo, s pomočjo katerega lahko otroci in mladi izrazijo svoj pogled na svet. V delavnicah smo raziskovali, kakšne pomene osnovnošolci zadnje triade pripisujejo svojemu življenjskemu okolju, s poudarkom na Zeleni prestolnici. Kaj nam mnenja otrok povedo o Ljubljani? Kaj jim je všeč in kaj ne?

Udeleženci delavnic so se seznanili s participativno fotografijo in filmom, z osnovami vizualnega jezika in sporočilne moči fotografij ter s tehničnimi osnovami fotografiranja in snemanja. S tehniko risanja zemljevidov ter pisanja asociacij na svoj okoliš smo določili zelene površine in kraje, kjer se mladi zadržujejo, nato pa so udeleženci s fotoaparatom ujeli svoj pogled na Ljubljano.

PicMonkey Collage_1

Pri filmu so udeleženci sami napisali scenarij, film posneli in ga sami ali pa v sodelovanju z izvajalci delavnic tudi zmontirali. Trije kratki filmi, ki so nastali, predstavljajo življenje osnovnošolcev in njihov pogled na okolje, v katerem živijo. S pomočjo vizualnih podob si lažje predstavljamo svetove in izkušnje drugih ljudi. Fotografija in film ponujata izhodišča za pogovore in nove poglede na svet. Fotografije in filmi, ki so nastali na delavnicah, torej predstavljajo pomemben vpogled v perspektive osnovnošolcev.

Izmed številnih fotografij, ki so jih udeleženci delavnic posneli, si je vsak izbral dve do tri fotografije, ki so jim bile najbolj všeč ter so bile predstavljeni na razstavi v Trubarjevi hiši literature. Natisnili smo tudi brošuro in kartice z izbranimi fotografijami.

Video izdelki, ki so nastali na delavnicah, so bili predvajani na otvoritvi fotografske razstave ter filmskega festivala Trije mali volkci: Otroci in mladi skozi film.

 

Projekt Ljubljana, moje mesto je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.

Za podporo se zahvaljujemo tudi Trubarjevi hiši literature, OŠ Valentin Vodnik, Canonu in Sonyu.

Barbara Turk Niskač, Vodja projekta