Zavod APIS

Zavod APIS smo leta 2012 ustanovile kot Zavod za avtorsko produkcijo, izobraževanje, inovativnost in sodelovanje na področjih družbeno odgovornega delovanja, ohranjanja spomina in človekovih pravic.

Skupen imenovalec aktivnosti zavoda je socialno angažirano delovanje z namenom opolnomočenja ranljivih skupin. Posebej se posvečamo družbeno odgovorni umetniški produkciji, programom ne-formalnega izobraževanja, namenjenega predvsem tistim z manj priložnostmi kot so migranti, Romi in mladi z migrantskim ozadjem. V tem okviru spodbujamo umetniško produkcijo, snujemo in izvajamo projekte, ki spodbujajo participacijo, socialno vključenost in prispevajo k zaposljivosti.

Kot orodja sporočanja in opolnomočenja uporabljamo predvsem video, fotografijo, glasbo, multi/crossmedijo… Nudimo tudi izobraževanja iz videa, fotografije, zvočnih zapisov, novinarstva in ustne zgodovine ter usluge video, foto in audio produkcije.

 

Romana Zajec_photo by Blaž Samec

 

ROMANA ZAJEC, programska direktorica in soustanoviteljica

Kot programska vodja svoj čas posveča vsebinskemu razvoju zavoda, vzpostavljanju mednarodnih partnerstev ter vključevanju novih aktivnih članov. Kot vodja projektov in mentorica dela na razvoju programov za vključevanje ranljivih skupin, na projektih družbeno angažirane umetniške produkcije in usposabljanjih ranljivih skupin, mladinskih delavcev in predstavnikov nevladnih organizacij za video produkcijo.

V svojem delu vzpostavlja most med delovanjem nevladnih organizacij in družbeno naravnano umetniško produkcijo. Ima bogate izkušnje znotraj različnih programov (nacionalni in evropski razpisi, Erasmus+ projekti, Creative Europe/Media; med drugim je bila organizatorka mednarodne delavnice  ESoDoc – European Social Documentary workshop v Sloveniji, ima izkušnje z vrsto drugih razpisnih področjih).

Je pobudnica in organizatorka projekta FRAME Foto maratona v Sloveniji, ki se priključuje mednarodni mreži organizatorjev in poteka enkrat letno v več državah. Zdaj skupaj z Manco Juvan in FRAME Beirut razvija rezidenčni program za fotografe znotraj FRAME Foto maratona.

 

Sasa_Petejan_432px

SAŠA PETEJAN, direktorica in soustanoviteljica

Zanimajo me spomini – vaši in moji. Zanima me, kaj ste doživeli. Česa se spominjate? Vztrajam na čim bolj avtentičnem spominjanju. Živimo na pogorišču ponavljajočih se in obstoječih uničenj in tragedij, ki nas oblikujejo v to, kar smo. Zakaj se jih ne spominjamo? Zakaj se iz njih ne učimo?

Najprej so me kot novinarko zanimali ljudje, okolje in sodobna znanost. Verjela sem, da lahko preko pisanja v bralcu spodbudim izkustvo in radovednost. Danes zbiram zgodbe in spomine ljudi.

V središču mojega delovanja so: novinarstvo in ustna zgodovina, pričevanja v prvi osebi in njihovo umeščanje v kontekst.

Reportaže, intervjuji, članki so objavljeni v: Sobotna priloga, slovenska izdaja National Geographic Magazin, Delo, Dnevnik, Objektiv, Mladina, Nedelo, Gloss, Emzin … in v tujini: New Scientist, Diario, Science & Vie, Il diario della settimana, …

 

Nataša Kotar

NATAŠA KOTAR, soustanoviteljica

Po študiju filozofije sem vodila projekte, skrbela za odnose z javnostmi in organizirala poslovne dogodke. Sodelovala sem s številnimi slovenskimi in globalnimi podjetji (Volvo, S.C. Johnson, IEDC Poslovna šola Bled, Ford, Philips, Goodyear, Medis, Siemens …), zato imam dober vpogled v možnosti medsektorskega sodelovanja. Izkušnje sem si nabirala tudi kot scenaristka in organizatorka koncertov ter drugih kulturnih prireditev, zadnja leta pa energijo usmerjam predvsem v družbeno angažirane projekte in razvoj socialnega podjetja.

– vodja projektov, svetovalka za odnose z javnostmi, organizatorka dogodkov
– organizatorka poslovnih, kulturnih in zabavnih dogodkov oz. prireditev
– producentka transmedijske razstave Migracije
– organizatorka in so-izvajalka neformalnih izobraževanj za mlade

 

manca web

MANCA JUVAN, fotografinja, mentorica za fotografijo, kustosinja, mednarodno sodelovanje

Manca Juvan redno sodeluje z zavodom vse od njegove ustanovitve. Kot fotografinja je sodelovala pri projektih Zadnji pričevalci in razstavi Migracije, kot mentorica fotografije pri projektu Podobe enakosti. Pod njenim mentorstvom so dijaki SŠOF ustvarili razstavo Migracije in mladi, ki je postala del razstave Migracije. Pri Foto maratonu sodeluje kot žirantka in kuratorka razstave Dan v Sredozemlju.

Manca je diplomirana fotografinja mednarodnega slovesa. Leta 2006, 2007 in 2008 je v okviru natečaja Emzin za fotografijo dobila nagrado za najboljšo fotoreportažo, leta 2005 in 2006 pohvali Društva novinarjev Slovenije, leta 2011 ji je agencija Magnum v New Yorku podelila štipendijo. Leta 2010 je pri založbi Sanje izšla njena monografija “Afganistan: neobičajna življenja”. Leta 2016 pa pri Založbi ZRC večkrat nagrajena monografija o fašistični internaciji Slovencev z naslovom Guardians of the Spoon. Redno objavlja v domačih ter tujih revijah in časopisih kot so The Times, The Guardian, Chicago Tribune, Time.com, National Geographic. Razstavljala je v različnih slovenskih galerijah, samostojno tudi v ljubljanski Moderni galeriji, v New Yorku, Bruslju, Luksemburgu, Franciji, Iranu in drugod.

 

 

1015685_10152479286182195_2099287210_o

IVANA STANOJEV, Erasmus+ projekti

Ivana je mladinska delavka s sedmimi leti izkušenj v organizaciji in vodenju YiA/E+ projektov. Njena ekspertiza so mladinske politike in mladinska participacija na Balkanu.

Sodelovala je s številnimi mednarodnimi organizacijami v projektih na temo političnega dialoga, vključevanja in politične participacije ranljivih skupin.

Je stalna sodelavka Zavoda APIS za projekte, namenjene mladim.

 

jaka

dr. JAKA JARC, Erasmus+ projekti

Izkušen glasbeni delavec na področjih pisanja glasbe, nastopanja v popularni in klasični glasbi, studijskega dela (Melodrom, Lara Baruca, Moonlight Sky, Sfiltrom, Orkester mandolina Ljubljana, Slovenski kvartet klarinetov itd.), zvočne opreme. Tekom doktorskega študija mediaevistike na Univerzi v Exetru je kot glasbenik deloval tudi v okviru Exeter Musical Society.

V okviru mednarodne organizacije Forum slovanskih kultur je zasnoval in vodil izvedbo mednarodnih filmskih Festivalov slovanskega filma, razstave slovanskih narodnih noš v Bruslju, koncert mladinskega orkestra članov iz vseh slovanskih držav v Bruslju in mnogih drugih kulturnih projektov.

V Zavodu APIS sodeluje pri projektih s področja glasbe in zgodovine.

 

Luka Dakskobler

Luka Dakskobler, mentor za fotografijo, Erasmus + projekti, sodelovanje

Luka Dakskobler v okviru Zavoda APIS deluje kot mentor za angažirano rabo fotografije ter vodi mednarodne fotografske delavnice. Hkrati razvija področje sodelovanja za uporabo fotografije kot orodje ozaveščanja o spregledanih družbenih temah in kot obliko zagovorništva.
Dakskobler je tekom svoje kariere prejel vrsto uglednih mednarodnih (Nature Images Awards) in slovenskih fotografskih nagrad (Slovenia Press Photo). Redno objavlja v medijih (National Geographic Slovenija, National Geographic Junior, Gorenjski Glas…), sodeluje z različnimi svetovnimi fotoagencijami in reportažno fotografijo uspešno uporablja kot orodje ozaveščanja, opolnomočenja in kot obliko zagovorništva. Skozi svoje pretekle fotoreportažne kampanije je dokazal, da fotografija lahko ljudem spremeni življenje.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
teja pahor
Teja Pahor, fotografinja in organizatorka Foto maratona v Sloveniji 

Tejina pot se je prepletla z Zavodom APIS s Foto maratonom v 2016. Kot zmagovalka prve edicije v Ljubljani se je v naslednjem letu odločila sodelovati z zavodom kot organizatorka druge izvedbe Foto maratona  Ljubljana. Zaradi rdeče niti njenega ustvarjalnega družbeno angažiranega pristopa so se njeni koraki trdneje prepletli z zavodom, kjer vse bolj prispeva tudi vsebinsko, pripravlja fotografske delavnice in projekte z ranljivimi skupinami.

Teja deluje kot samostojna fotografinja pod imenom Teja P.hoto. Svojo pot je pričela kot magistra poslovnih in ekonomskih ved. V letu 2014 je zmagala na fotografskem tekmovanju Pixathlon Alps Adriatic, v 2016 pa na FRAME Photo Marathon v Ljubljani. Za seboj ima dve samostojni razstavi. V okviru APISa je razstavljala na skupinski razstavi Dan v Sredozemlju na Kongresnem in Tartinijevem trgu in na skupinskih razstavah Photo Marathon 2016 v Alžiriji, Italiji in Franciji.

 

 

anaabout-e1338392855852

ANA FRATNIK, video in fotografija

Po izobrazbi kulturologinja, po duši pa vizualna ustvarjalka, ki svoj navdih išče v ljudeh, njihovem okolju in naravi.

Najraje pripovedujem zgodbe skozi video in fotografijo.