Zavod APIS

Zavod APIS smo leta 2012 ustanovile kot Zavod za avtorsko produkcijo, izobraževanje, inovativnost in sodelovanje na področjih družbeno odgovornega delovanja, ohranjanja spomina in človekovih pravic.

Skupen imenovalec aktivnosti zavoda je družbeno angažirano delovanje z namenom opolnomočenja ranljivih skupin. Posebej se posvečamo družbeno odgovorni umetniški produkciji, programom ne-formalnega izobraževanja, namenjenega predvsem tistim z manj priložnostmi kot so migranti, begunci in mladi z migrantskim ozadjem. V tem okviru spodbujamo umetniško produkcijo, snujemo in izvajamo projekte, ki spodbujajo participacijo, socialno vključenost in prispevajo k zaposljivosti.

Kot orodja sporočanja in opolnomočenja uporabljamo predvsem video, fotografijo, glasbo, multi/crossmedijo… Nudimo tudi izobraževanja iz videa, fotografije, zvočnih zapisov, novinarstva in ustne zgodovine ter usluge video, foto in audio produkcije.

 

Romana Zajec_photo by Blaž Samec

ROMANA ZAJEC, programska direktorica in soustanoviteljica, videoproducentka

Kot programska vodja svoj čas posveča vsebinskemu razvoju zavoda, vzpostavljanju mednarodnih partnerstev ter vključevanju novih aktivnih članov. Kot vodja projektov in mentorica dela na razvoju programov za vključevanje ranljivih skupin, na projektih družbeno angažirane umetniške produkcije, vodi video usposabljanja in usposablja ranljive skupine, mladinske delavce in predstavnike nevladnih organizacij za video produkcijo.

V svojem delu vzpostavlja most med delovanjem nevladnih organizacij in družbeno naravnane umetniške produkcije. Ima bogate izkušnje znotraj različnih programov (nacionalni in evropski razpisi, Erasmus+ projekti, med drugim je bila organizatorka mednarodne delavnice  Media (Creative Europe) podprtega filmskega usposabljanj ESoDoc – European Social Documentary treninga v Sloveniji).

V Slovenijo je pripeljala FRAME Foto maraton, ki se priključuje mednarodni mreži organizatorjev in poteka enkrat letno v več Sredozemskh državah. Vodi in razvija rezidenčni program za fotografe v okviru FRAME Foto maratona v sodelovanju s fotografinjo Manco Juvan in Alijem Sayed Alijem iz FRAME Beirut .

 

Sasa_Petejan_432px

SAŠA PETEJAN, direktorica in soustanoviteljica

Zanimajo me spomini – vaši in moji. Zanima me, kaj ste doživeli. Česa se spominjate? Vztrajam na čim bolj avtentičnem spominjanju. Živimo na pogorišču ponavljajočih se in obstoječih uničenj in tragedij, ki nas oblikujejo v to, kar smo. Zakaj se jih ne spominjamo? Zakaj se iz njih ne učimo?

Najprej so me kot novinarko zanimali ljudje, okolje in sodobna znanost. Verjela sem, da lahko preko pisanja v bralcu spodbudim izkustvo in radovednost. Danes zbiram zgodbe in spomine ljudi.

V središču mojega delovanja so: novinarstvo in ustna zgodovina, pričevanja v prvi osebi in njihovo umeščanje v kontekst.

Reportaže, intervjuji, članki so objavljeni v: Sobotna priloga, slovenska izdaja National Geographic Magazin, Delo, Dnevnik, Objektiv, Mladina, Nedelo, Gloss, Emzin … in v tujini: New Scientist, Diario, Science & Vie, Il diario della settimana, …

 

Nataša Kotar

NATAŠA KOTAR, soustanoviteljica

Po študiju filozofije je vodila projekte, skrbela za odnose z javnostmi in organizirala poslovne dogodke. Sodelovala je s številnimi slovenskimi in globalnimi podjetji, zato ima dober vpogled v možnosti medsektorskega sodelovanja. Izkušnje si je nabirala tudi kot scenaristka in organizatorka koncertov ter drugih kulturnih prireditev, zadnja leta pa energijo usmerja predvsem v družbeno angažirane projekte.

– vodja projektov, svetovalka za odnose z javnostmi, organizatorka dogodkov
– organizatorka poslovnih, kulturnih in zabavnih dogodkov oz. prireditev
– producentka transmedijske razstave Migracije
– organizatorka in so-izvajalka neformalnih izobraževanj za mlade

 

manca web

MANCA JUVAN, fotografinja, mentorica za fotografijo, kustosinja, mednarodno sodelovanje

Manca Juvan redno sodeluje z zavodom vse od njegove ustanovitve. Kot fotografinja je sodelovala pri projektih Zadnji pričevalci in razstavi Migracije, kot mentorica fotografije pri projektu Podobe enakosti. Pod njenim mentorstvom so dijaki SŠOF ustvarili razstavo Migracije in mladi, ki je postala del razstave Migracije. Pri Foto maratonu sodeluje kot žirantka in kuratorka razstave Dan v Sredozemlju.

Manca je diplomirana fotografinja mednarodnega slovesa. Leta 2006, 2007 in 2008 je v okviru natečaja Emzin za fotografijo dobila nagrado za najboljšo fotoreportažo, leta 2005 in 2006 pohvali Društva novinarjev Slovenije, leta 2011 ji je agencija Magnum v New Yorku podelila štipendijo. Leta 2010 je pri založbi Sanje izšla njena monografija “Afganistan: neobičajna življenja”. Leta 2016 pa pri Založbi ZRC večkrat nagrajena monografija o fašistični internaciji Slovencev z naslovom Guardians of the Spoon. Redno objavlja v domačih ter tujih revijah in časopisih kot so The Times, The Guardian, Chicago Tribune, Time.com, National Geographic. Razstavljala je v različnih slovenskih galerijah, samostojno tudi v ljubljanski Moderni galeriji, v New Yorku, Bruslju, Luksemburgu, Franciji, Iranu in drugod.

 

Neva Danaja Pirc_profilna fotografija

NEVA DANAJA PIRC, vodja projektov, mladinsko delo in socialna vključenost
Neva v Zavodu APIS deluje na področjih socialne vključenosti, mladinskega dela, družbeno angažirane rabe umetnosti in fundrasinga. Umetnost vidi kot učinkovito orodje za svobodno izražanje in pozitivne družbene spremembe.
V Zavodu APIS se je zaposlila po končanem magistrskem študiju Mednarodnih pogajanj v Franciji. Sodelovala je pri različnih umetniških in razvojnih projektih, ki so vključevali ranljive skupine kot so prosilci za mednarodno zaščito, begunci in Romi. Kot prostovoljka je delala na Amnesty International, zadnja štiri leta pa je kot prostovoljka del Gibanja za pravice Palestincev inredno sodeluje pri organizaciji vsakoletnega dogodka Kulturne ambasade Palestine. Je soavtorica kratkega videa o ženskah v Sloveniji “Kratko malo nekaj o ženskah”.
o ženskah v Sloveniji “Kratko malo nekaj o ženskah”.
 o ženskah v Sloveniji “Kratko malo nekaj o ženskah”.
teja pahor
TEJA PAHOR, vodja projektov, fotografinja

Tejina pot se je prepletla z Zavodom APIS s Foto maratonom v 2016. Kot zmagovalka prve edicije v Ljubljani se je v naslednjem letu odločila sodelovati z zavodom kot soorganizatorka druge izvedbe Foto maratona  Ljubljana. Zaradi rdeče niti njenega ustvarjalnega družbeno angažiranega pristopa so se njeni koraki trdneje prepletli z zavodom, kjer se je v letu 2018 tudi zaposlila. V Zavodu APIS vodi projekte, je aktivna na področju mladinskega dela, pripravlja fotografske delavnice, projekte z ranljivimi skupinami in razvija samostojne fotografske projekte.

Teja je magistra poslovnih in ekonomskih ved. V letu 2014 je zmagala na fotografskem tekmovanju Pixathlon Alps Adriatic, v 2016 pa na FRAME Photo Marathon v Ljubljani. Za seboj ima dve samostojni razstavi. V okviru APISa je razstavljala na skupinski razstavi Dan v Sredozemlju na Kongresnem in Tartinijevem trgu in na skupinskih razstavah Photo Marathon 2016 v Alžiriji, Italiji in Franciji.

 

Ali

ALI R. TAHA, audio in video produkcija

Ali se je v 2018 pridružil Zavodu APIS kot multimedijski tehnik. Dela na področjih audiovizualne produkcije in postprodukcije.  Razvija izobraževalni program za audio produkcijo in delavnice snemanja filmov z mobilnimi napravami.

V Slovenijo je prišel zaradi študija na mednarodnem SAE Inštitutu za audiovizualno produkcijo. Po zaključku študija je začel odkrivati svet kamer videoprodukcije ter kreirati videovsebine. Osredotoča ne na videoprodukcijo z mobilnimi telefoni.

 

Mija

MIJA PUNGERŠIČ, vodja projekta

Mija se je pridružila ekipi Zavoda APIS v novembru 2018 kot vodja projekta Multivizija: multimedijsko, gledališko in plesno usposabljanje za ranljive skupine.

Že v času študija arhitekture je bila aktivna na različnih področjih. Kot članica (in pozneje kot del upravnega odbora) Društva študentov invalidov Slovenije je sodelovala v več različnih projektih (ples, gledališče, umetnost, družbeno angažirani projekti…) ter se aktivno udeleževala neformalnih izobraževalnih programov (Mladina, Mladi v Akciji, Erasmus+). Od leta 2006 deluje kot vodja mladinskih projektov in trenerka, dela predvsem z mladimi z manj priložnostmi (predvsem mladimi z invalidnostjo). Vodi usposabljanja na teme dostopnosti ter razvija vključujoče projekte, ki spodbujajo k aktivni participaciji in socialni vključenosti.

Je del skupine mladih žensk z invalidnostjo, ki so v letu 2012 ustanovile lastno nevladno organizacijo (Zavod ODTIZ, katere direktorica je) kot odgovor na nizko zaposljivost oseb z invalidnostjo ter z željo, da ustvarijo priložnosti za osebe z in brez invalidnosti, da razvijejo svoj potencial in kvaliteto življenja skozi različne programe (umetnost in kultura, šport, neformalno izobraževanje…).

Mija se je rodila z okvaro hrbtenjače, zato je njen vsakdan prepleten s polno izzivi. Invalidnost (in invalidski voziček) ji je med odraščanjem dala drugačen pogled na stvari in posledično omogočila različne možnosti. Ta osebna okoliščina ji je hkrati vir navdiha, motivacija in ji je sooblikovala poklicno pot, saj o socialni vključenosti priča na podlagi lastnih izkušenj.

 

1015685_10152479286182195_2099287210_o

IVANA STANOJEV, Erasmus+ projekti

Ivana je mladinska delavka s sedmimi leti izkušenj v organizaciji in vodenju YiA/E+ projektov. Njena ekspertiza so mladinske politike in mladinska participacija na Balkanu.

Sodelovala je s številnimi mednarodnimi organizacijami v projektih na temo političnega dialoga, vključevanja in politične participacije ranljivih skupin.

Je stalna sodelavka Zavoda APIS za projekte, namenjene mladim.

 

jaka

dr. JAKA JARC, Erasmus+ projekti

Izkušen glasbeni delavec na področjih pisanja glasbe, nastopanja v popularni in klasični glasbi, studijskega dela (Melodrom, Lara Baruca, Moonlight Sky, Sfiltrom, Orkester mandolina Ljubljana, Slovenski kvartet klarinetov itd.), zvočne opreme. Tekom doktorskega študija mediaevistike na Univerzi v Exetru je kot glasbenik deloval tudi v okviru Exeter Musical Society.

V okviru mednarodne organizacije Forum slovanskih kultur je zasnoval in vodil izvedbo mednarodnih filmskih Festivalov slovanskega filma, razstave slovanskih narodnih noš v Bruslju, koncert mladinskega orkestra članov iz vseh slovanskih držav v Bruslju in mnogih drugih kulturnih projektov.

V Zavodu APIS sodeluje pri projektih s področja glasbe in zgodovine.

 

Luka Dakskobler

LUKA DAKSKOBLER, mentor za fotografijo, Erasmus + projekti, sodelovanje

Luka Dakskobler v okviru Zavoda APIS deluje kot mentor za angažirano rabo fotografije ter vodi mednarodne fotografske delavnice. Hkrati razvija področje sodelovanja za uporabo fotografije kot orodja ozaveščanja o spregledanih družbenih temah in kot obliko zagovorništva. V okviru projekta Pod pragom v okviru zavoda in v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije razvija fotografsko razstavo na temo revščine, katere namen je spodbuditi konstruktiven razmislek ter prispevati k iskanju rešitev kompleksne problematike.
Dakskobler je tekom svoje kariere prejel vrsto uglednih mednarodnih (Nature Images Awards) in slovenskih fotografskih nagrad (Slovenia Press Photo). Redno objavlja v medijih (National Geographic Slovenija, National Geographic Junior, Gorenjski Glas…), sodeluje z različnimi svetovnimi fotoagencijami in reportažno fotografijo uspešno uporablja kot orodje ozaveščanja, opolnomočenja in kot obliko zagovorništva. Skozi svoje pretekle fotoreportažne kampanije je dokazal, da fotografija lahko ljudem spremeni življenje.

 

anaabout-e1338392855852

ANA FRATNIK, video in fotografija

Po izobrazbi kulturologinja, po duši pa vizualna ustvarjalka, ki svoj navdih išče v ljudeh, njihovem okolju in naravi.

Najraje pripovedujem zgodbe skozi video in fotografijo.