V kratkem videu avtor grafične novele prekine zgodovinsko amnezijo Italijanov in se opraviči Slovencem. Preživeli internirancec italijanskega fašističnega taborišča pa se spominja dogodkov izpred sedmih desetletji, kot bi se dogajali zdaj. Nekaj bi manjkalo, če psiholog ne bi povedal o vojni travmi. Jasno postane, da je internacija mnogo več kot politična dediščina.

 Italijanska zima (L’inverno d’Italia) je naslov grafične novele Davideja Toffola, ki je decembra 2011 izšla pri bolonjski založbi Coconino Press in ki obuja internacijo Slovencev v koncentracijskem taborišču Gonars (Italija). Z njo je risar stripov naredil viden del italijanske zgodovine druge svetovne vojne, ki je med Italijani desetletja ostajal zamolčan.

Internacija je mnogo več kot politična dediščina.

Doživljanje etničnega čiščenja, deportacije in internacije v Toffolovem delu pripovedujeta otroka, ki se v taborišču spoznata in spoprijateljita. Sedem desetletij po dogodkih se lahko v junaka stripa vživijo zadnji pričevalci druge svetovne vojne – tedaj otroci. Herman Janež iz Ljubljane (Slovenija) ima svoj spomin. Česa se spominja?

Hkrati z videom je Saša Petejan napisala članek, objavljen v Objektivu (Dnevnik).

YouTube Preview Image
avtorica projekta: Saša Petejan  |  video: Romana Zajec