Direktor Pisarne za ustno zgodovino na Univerzi v Connecticutu (Oral History Office at the University of Connecticut) Bruce M. Stave je z ženo Sondro podal informativen in izkustven intervju o ustni zgodovini, spominu in njunih dolgoletnih izkušnjah s področja.

                                            Novinarka: Saša Petejan    |    Video: Ana Fratnik

 

Kot zgodovinar in direktor Pisarne za ustno zgodovino na Univerzu v Connecticutu  ima Bruce M. Stave štiri desetletja akademskih izkušenj na področju  ustne zgodovine.  Njegova žena Sondra je opravila stotine intervjujev, za katere je uporabila metode ustne zgodovine.

Junija 2012 sta v Ljubljani vodila delavnico Ustna zgodovina in spomin: razumevanje preteklosti s stališča sedanjosti. Delavnice so se udeležile raziskovalke, ki pri svojem delu in raziskavah uporabljajo metode ustne zgodovine. Med mnogini naslovljenimi temami je del izmenjave potekal tudi ob besedah priznanega italijanskega ustnega zgodovinarja Alessandra Portellija, ki pravi:

Ustni viri nam ne povedo samo, kaj so ljudje naredili, ampak tudi, kaj so želeli narediti, kaj so verjeli, da delajo in kaj sedaj mislijo, da so naredili.

Njun kratek obisk in delo v Sloveniji sta spodbudila iniciativo za ustanovitev Društva za ustno zgodovino Slovenije.