Spodaj predstavljamo rezultate projektov Podobe enakosti / Equality in Focus, v okviru katerih so udeleženke usposabljanj, migrantke in Rominje, realizirale osem fotoserij in pet kratkih filmov.

Nino Bektashashvili, Egzona Berisha, Iryna Furst, Elena Kyrachkova, Yuliya Molina, Jasna Rajnar Petrović, Iryna Stanković in Ivana Stanojev so z mentorskim vodstvom mednarodno uveljavljene fotografinje Mance Juvan pripravile fotoserije, ki sestavljajo razstavo Podobe enakosti. Razstava je bila v 2015/2016 na ogled v Atriju ZRC SAZU in v Slovenskem etnografskem muzeju.

Fotoserije razstave Podobe enakosti  so na ogled tudi v katalogu, ki si ga lahko ogledate spodaj. O projektu je pripravila prispevek tudi RTV Slovenija v oddaji Osmi dan.

Nino Bektashashvili: Zgodba o njej / The Story of Her
Egzona Berisha: Moja družina / My Family
Iryna Furst: Soočenja: Portreti Ukrajink in Ukrajincev v Sloveniji / Confrontations: Portraits of Ukrainians in Slovenia
Elena Kyrachkova: Življenje igrač / The Life of Toys
Yuliya Molina: Ljubo doma, kdor ga ima / Home Sweet Home
Jasna Rajnar Petrović: Saaaaam’ GOR! / Oooooonly UP!
Iryna Stanković: Slovenija in Ukrajina, sestri slovanskega etnološkega izročila / Slovenia and Ukraine, Sisters in Ethnological Heritage
Ivana Stanojev: V iskanju doma / Remaking Home

katalog Podobe enakosti

 

V okviru video usposabljanja, ki ga je vodila Romana Zajec iz Zavoda APIS, mentorica za družbeno angažirano video produkcijo, je nastalo pet kratkih filmov:

Osamljena (Fuzija dvojne identitete) – Nino Bektashashvili
Migrantka, mati v Sloveniji – Yady Lorena Meza Obando
Ne-kdo (Življenje je kolaž) – Yuliya Molina
Ženska v hip hopu (Manjšina v subkulturi) – Jasna Rajnar Petrović
Ljubezen me ponese – Ivana Stanojev

Filmi preko uporabe različnih filmskih tehnik govorijo o osebnih izkušnjah migrantk in na ta način predstavljajo njihove osebne poglede in izkušnje. Na ta način tako fotoserije kot filmi predstavljajo svež in bolj oseben pogled, ki nam ga novinarji ne morejo podati. Filme avtoric iz Kolumbije, Gruzije, Ukrajine, Srbije in Slovenije z ruskimi koreninami, si lahko ogledate TU.

RTV Slovenija je v oddaji Platforma predstavila naše delo (od 18:53 naprej).

Razstava Podobe enakosti je bila na ogled v atriju ZRC SAZU ter v okviru razstav MIGRACIJE v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer so bili predstavljeni tudi filmi.

Posnetek otvoritve razstave Podobe enakosti v Slovenskem etnografskem muzeju, ki jo je povezovala dr. Mirjam Hladnik Milharčič, mentorica na projektu, je na ogled na spodnji povezavi.

Projekta Podobe enakosti / Equality in Focus sta bila sofinancirana s strani MDDSZ in U.S. Embassy Ljubljana.