pm2016-fb-cover-2_slo-valid

Foto maraton se vrača že četrto leto z več kot 500 fotografi v 7 mest

BEJRUT – AMAN – NEAPELJ – PALERMO – ALžIR – MARSEILLE – LJUBLJANA

22.10.2016

7 MEST– 12 TEM – 12 UR

Foto maraton ​se bo letos prvič zgodil tudi v prestolnici Slovenije. Ljubljana se bo 22.10. pridružila še šestim drugim mestom: Bejrutu, Neaplju, Palermu, Marseillu, Amanu in Alžiru. Sedem organizatorjev iz šestih držav: FRAME iz Libanona, Zavod APIS iz Slovenije, L’Asilo in Enzima iz Italije, Sylabs iz Alžirije, 15-38 Réseau Med iz Francije ter jordanski Jordan Pioneers bo koordiniralo mednarodno akcijo fotografov. Udeleženci maratona bodo v dvanajstih urah na isti dan foto-dokumentirali svoja mesta na teme, povezane z migracijami in dediščino. Tako bodo fotografi v soboto, 22. oktobra, za dvanajst ur zavzeli ulice tudi v Ljubljani.

 

Sredozemsko morje danes predstavlja nevarno mejo med severom in jugom. Medtem ko je pot s severa proti jugu pogosto izraz razkošja, pa je pot v obratni smeri pogosto življenjsko nevarna in simbolizira beg ter boj za preživetje. Morda razdalja, ki ločuje ti dve smeri, še nikoli ni bila tako velika.

 

V središču kolektivne foto-dokumentarne akcije je različnost kultur, ki soobstajajo na evromediteranskem območju. Dokumentarna fotografija in umetnost opazovanja sta pomembni orodji pri prizadevanju za odprto in svobodno družbo v celotnem evromediteranskem prostoru.

 

Več kot 500 fotografov bo v enem dnevu z dokumentarno fotografijo raziskovalo, na kakšen način in kako se migracije in dediščina odražajo v njihovih skupnostih. Fotografije, ki bodo nastale v dvanajstih urah, bodo bogat dokumentarni vir. Nastali arhiv fotografij omogoča vsem sodelujočim  spoznavanje in primerjanje fotografij vseh sedmih mest med seboj. S pomočjo te akcije se torej ustvari virtualni forum za medkulturni dialog. Arhiv bo dostopen na domači strani organizacije FRAME, ki je pobudnik evromediteranskega foto maratona: www.frame.life.

 

 

Koordinatorji FRAME so povzeli: “Z dokumentiranjem svojih mest ter njihovih prebivalcev in usmerjanjem pogleda množice ljudi z uporabo univerzalnega jezika fotografije, ki ima moč prehajanja jezikovnih in geografskih preprek, vzpostavljamo prostor za povezovanje različnih skupnosti. Ustvarjamo večnamenski dokumentarni zapis, ki izhaja iz skupnosti in tako vzpostavljamo ogledalo naši sedanjosti ter ustvarjamo arhiv za naslednje generacije. V sedmih mestih bomo izrisovali novo digitalno geografijo, ki zarisuje tako urbane kot kulturne podobnosti in razlike v našem skupnem evromediteranskem prostoru.”

 

Slovenski organizator Zavod APIS se iniciativi pridružuje z dvema namenoma. Na lokalni ravni želi s kolektivno foto akcijo prikazati različnost pogledov in izkušenj posameznikov na skupni prostor, ki si ga delimo. Zato k soustvarjanju kolektivne podobe mesta vabimo prebivalce mesta vključno z ranljivejšimi skupinami kot so begunci, invalidi in drugi.

Na mednarodni ravni se iniciativi pridružujemo z namero, da ustvarjalnost pripomore k razumevanju drugačnosti. Vizualni mediji imajo moč, da kulture zbližajo in povežejo.

Veseli smo, da nam pri kvalitetni realizaciji prvega foto maratona v Ljubljani pomagajo Atrij ZRC, Rampa Lab, Zavod Kersnikova, Javni zavod Mladi zmaji, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo in Socialna akademija.

 

Registracija, razpored, podrobnosti dogodka najdete na: www.frame.life/events

 

 

NAGRADE

 

Strokovna žirija v vsakem mestu izbere nagrajenega fotografa. Nagrada bo objava v uglednih publikacijah ter možnost razstavljanja nagrajenčevih fotografij v Marseillu in Alžiru. Zmagovalna fotografije foto maratona bodo objavljene v L’Oeil de la Photography (France), Agenda Culturel (Bejrut), Cafe Babel (Palermo) in Il Gazzetino Vesuviano (Neapelj). Zmagovalci bodo tako nagrajeni z mednarodno prepoznavnostjo.

 

ŽIRIJA

 

O zmagovalcu vsakega posameznega mesta bodo odločili žirantje iz vrst uglednih strokovnjakov reportažne fotografije, založništva in akademikov. Manca Juvan, dokumentarna in reportažna fotografijnja, je večkratna nagrajenka natečaja EMZIN Fotografija leta. Njene fotografije so bile objavljene v Timesu, National Geographicu in Guardianu. Meta Krese poučuje fotoreportažo na Univerzi v Ljubljani. Je prejemnica številnih prestižnih fotografskih nagrad. Patrick Baz je francosko-libanonski fotograf. Njegove fotografije objavljajo prepoznavne mednarodne revijah kot so Time, Paris Match, Newsweek, Stern, Spiegel, L’Express, L’Espresso. Je urednik fotografije za Agence-France Presse’s MENA regijo. Bruno Hadijh je dokumentarni fotograf, rojen v Alžiriji. Delal je za New York Times, Stern, Le Monde in Geo. Fabienne Pavia živi v Marseillu in je ustanoviteljica založbe Le Bec en l’air, namenjene sodobni fotografiji. Iain Chambers je trenutno profesor na Univerzi Naples’ Oriental ter avtor vrste strokovnih prispevkov o metropolah in postkolonialnih kulturah. Francesco Belinna je večkrat nagrajeni svobodni fotograf s sedežem v Palermu. Je nominiranec leta 2016 za World Press Photo Joop Swart Masterclass. Zohrab je bil dvaindvajset let osebni fotograf pokojnega kralja Huseina. Znan je tudi po svojih avanturističnih vzponih na Kilimandžaro in Mount Everest. Linda Al Khoury poučuje fotografijo od leta 2005 in je ustanoviteljica centra za fotografijo Darat Al Tasweer v Jordanu.

 

 

 

O glavnem organizatorju FRAME

 

Neprofitna organizacija FRAME je bila ustanovljena 2013 z namenom mobilizacije skupnosti za dokumentiranje mesta Bejrut. Od tedaj je platforma FRAME globalna in se ponaša s trenutno najhitreje rastočim arhivom, ki zajema več kot 5000 fotografij in šteje 1600 uporabnikov iz arabske in mediteranske regije. Njihovi dogodki in digitalna platforma spodbujajo participatorni, kolektivni pristop k dokumentarni fotografiji. Vsebina, teorija o kolektivnemu pristopu k dokumentarni fotografiji in zgodbe iz ozadja kolektivnih akcij se nahajajo v FRAME LIFE revijah, ki so na voljo za prenos tukaj. Njihovo poslanstvo je obveščanje, dokumentiranje in objavljanje vsebin, ki jih ustvarita kolektivna mobilizacija in pogled skupnosti.

 

Zavod APIS, organizator v Sloveniji

 

Zavod APIS deluje na različnih področjih družbeno odgovornega delovanja, angažirane medijske produkcije ter človekovih pravic. Posebej se posvečamo programom neformalnega izobraževanja, namenjenega predvsem tistim z manj priložnostmi kot so migranti, Romi in mladi z migrantskim ozadjem. V tem okviru snujemo in izvajamo projekte, ki spodbujajo participacijo, socialno vključenost in prispevajo k zaposljivosti.

Kot orodja družbene vključenosti ter opolnomočenja uporabljamo predvsem medije videa, fotografije, glasbo ter cross-medijski pristop.

 

 

VEČ INFORMACIJ:

 

FRAME (Photo Marathon Coordinator):

Ali Sayed-Ali and Maroun Sfeir

Email: info@frame.life

 

ZAVOD APIS  (Ljubljana Organizer)

Contact Name: Romana Zajec

Email: romana@zavodapis.si

 

JORDAN PIONEERS (Amman Organizer)

Contact Name: Ghada Dahabreh

Email: ghada@jordanpioneers.com

 

L’ASILO (Naples Organizer)

Contact Name: Luca Paolo Cirillo

Email: lucap.cirillo@gmail.com

 

SYLABS (Algiers Organizer)

Contact Name: Chloe Nejma Rondeleux

Email: nejma.rondeleux@gmail.com

 

15-38 RÉSEAU MED (Marseille Organizer)

Contact Name: Coline Charbonnier

Email: colinecharbonnier@gmail.com

 

ENZIMA (Palermo Organizer)

Contact Name: Chiara Cascino

Email: chiaracascino@gmail.com