Dvojezični film Kakšen Sirec pa si? / Why so UnSyrian? je kratki igrani film o medkulturnih nesporazumih, strahu pred tujci in kratkih stikih, ki nastanejo zaradi predsodkov, o katerih spregovori na humoren način. Polurni igrani film je prvenec vsestranskega multimedijskega ustvarjalca Alija R. Tahe, ki je film zasnoval v okviru usposabljanja za multimedijskega tehnika v Zavodu APIS. V sodelovanju z Matevžem Balohom in s pomočjo Igorja Velšeta je ustvaril svoj prvi igrani film.

Zasnova filma sledi avtorjevi resnični izkušnji, ki je kot študent glasbene produkcije pripotoval iz Sirije v Slovenijo. Po izhodiščni avtobiografski zasnovi pa se zateče v fikcijo in o svojih izkušnjah s Slovenijo in o njenih prebivalcih spregovori karikirano in humorno. Avtor sam je med drugim tudi stand up komik, zato v filmu o kulturnih lastnostih svoje nove realnosti spregovori skozi komedijo na dialoški in zabaven način. Pri snovanju scenarija je sodeloval z Matevžem Balohom, prav tako stand up komikom, s katerim sta se v tandemu podpisala pod film tudi kot režiserja. Kot snemalec in direktor fotografije pa je pri realizaciji filma pomagal Igor Velše. Film je nastal v produkciji Zavoda APIS, njegov nastanek pa je omogočila velika količina prostovoljskega dela, vztrajnosti in dobre volje avtorjev ter sofinanciranje s strani JSKD in ZRSZ.

država, letnica
Slovenija, 2019

žanr
kratki igrani film

dolžina
33′

režija
Ali R Taha, Matevž Baloh

jezik
slovenski, angleški

podnapisi
slovenski

sinopsis
Ko Ali iz Sirije pride v Slovenijo, se takoj ob prihodu z letališča in srečanju s taksistom sooči z vrsto strahov in predsodkov pred Sirci. A prav predsodki ustvarijo niz komičnih situacij, ki taksista in Alija na zabaven način vsaj nekoliko zbližajo. Med vožnjo se sopotnika zbližata do te mere, da je taksist Aliju pripravljen priskočiti na pomoč, ko ne more najti prenočišča v Ljubljani. A na videz preprosta gostoljubna gesta Alija nepričakovano popelje tako skozi prijetne kot manj prijetne plati našega kulturnega prostora.

o avtorjih
Ali R Taha je umetnik, glasbenik, glasbeni producent in producent zvoka, multimedijski tehnik. Glasbeno produkcijo je študiral na SAE Institute v Ljubljani, kjer je pridobil cerfitifkat iz produkcije elektronske glasbe in diplomo iz avdio produkcije.

Matevž Baloh je … kaj sploh je on? Težko odgovoriš na to vprašanje, saj je po izobrazbi medijski tehnik, dopoldne dela v računovodstvu, popoldne pa se ukvarja s stand-up komedijo. Študiral je na Naravoslovnotehniški fakulteti (UL), smer Grafične in interaktivne komunikacije, kjer je pridobil nazZadnja leta se poleg redne zaposlitve na RTV Slovenija aktivno ukvarja z video produkcijo.V svoji karieri je pridobil bogate izkušnje v več redakcijah RTV Slovenija. Poleg dela napovedovalca in izkušenega voditelja televizijskih oddaj ter kulturnih dogodkov je pridobil raznolike izkušnje v različiv Inženir Grafične in medijske tehnike.

Igor Velše je dolgoletni sodelavec RTV Slovenija. Poleg dela napovedovalca in izkušenega voditelja televizijskih oddaj ter kulturnih dogodkov je pridobil raznolike izkušnje v različnih redakcijah RTV, tako s pripravo prispevkov, pripravo grafične opreme kot s postprodukcijo. Ob tem se aktivno ukvarja z video produkcijo, kot samostojni avtor realizira kratke filme, umetniške filme in izdeluje glasbene videospote.

produkcija

Zavod APIS

Spodaj prilagamo nekaj fotografij s snemanja: