V Sloveniji poteka projekt spomina na koncentracijska taborišča pod upravo italijanskega fašizma. Pozornost je na preživelih, njihovih sorodnikih in prijateljih, medtem ko je za avtorice pomemben tudi preboj zgodovinske pozabe. Septembra 2013 bo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije dokumentarna razstava, ki je nastala v koprodukciji Muzeja novejše zgodovine Slovenije, ZRC SAZU in Zavoda APIS. Pred tem pa lahko razvoj projekta sledite preko bloga avtoric projekta.

Spominjanje fašističnih koncentracijskih taborišč je rezultat sodelovanja novinarke soustanoviteljice Zavoda APIS Saše Petejan, fotografinje Mance Juvan in zgodovinarke Urške Strle.

Avtorice s svojim delom prispevajo k kontekstualizaciji italijanskih koncentracijskih taborišč v analih zgodovine Zahodne Evrope. Rezultati njihovih raziskav, delo s pričevalci ter izkušnje iskanja lokacij taborišč in spominskih obeležij lahko spremljate skozi objave Remembering Fascist Camps. Vaši komentarji k objavam so zelo dobrodošli. V sodelovanju je priložnost, da tisto, kar je ostalo v sobanah preteklosti ali v senci holokavsta in nacističnih taborišč, postane vidno in znano.

Če vprašate Sašo, Manco in Urško o njihovem delu, odgovorijo preprosto:

 Kot človeška bitja dokumentiramo, kaj se je zgodilo drugim človeškim bitjem.

A njihovo delo je v resnici prediranje zgodovinske pozabe. Na eni strani je Italija, ki se nikoli ni opravičila za dejanja preteklih vladarjev. Po drugi strani pa so avtorice kmalu ugotovile, da mlajše generacije v Sloveniji ne poznajo fašistične okupacije in internacije. Poglejte v tiskane enciklopedije, kjer zapisov o italijanskih fašističnih koncentracijskih taboriščih kot instrumentu političnega in etničnega preganjanja ne boste najdli.

Če motrimo italijanska fašistična taborišča skozi zgodovinski okvir in glede na raven smrtnosti v drugi svetovni vojni, jih lahko razumemo kot opombo k zlu. “Nimamo namena meriti zlo. Sledimo dejstvom in človeškemu spominu,” so avtorice izpostavile vsebino dela. Italijanski vojni zločini niso bili podrobno raziskani. Odsotnost sojenj italijanskim vojnim kriminalcem po vzoru nemških ali japonskih je zgodovinsko dejstvo.

S svojim delom trojica prispeva k nedavno nastali zbirki ustne zgodovine pogovorov s preživelimi italijanska taborišča, ki so bili pretežno inetrnirani kot civilisti. Saša, Manca in Urška so del nastajajoče “nove” zgodovine druge svetovne vojne in prispevajo k razvoju raziskovalnega področja, ki je pri svojih začetkih.

Tako kot delo zavzetih avtoric, tako tudi razstava njihovega dela nima predhodnikov v povojni Sloveniji ne v Evropi – tako po kakovosti kot po dokumentarni vrednosti.

Septembra 2013 bo 70. obletnica kapitulacije Italije pod Mussolinijevo vladavino. Muzej novejše zgodovine Slovenije bo dogodek obeležil z razstavo, na kateri bo predstavljeno delo avtoric. Manca Juvan bo prispevala avtorske fotografije, Saša Petejan in Urška Strle pa bosta dali glas preživelim, njihovim sorodnikom in prijateljem. Razstavo bodo obogatili redki ohranjeni predmeti v lasti zasebnikov ali muzeja.

Znanstvenorazsikovalni center SAZU in Muzej novejše zgodovine Slovenije podpira avtorice in njihovo delo.

© Manca Juvan: Gospa Barbara Miklič Türk, žena nekdanjega predsednika Slovenije, kaže roza čepico, ki jo je njena mama spletla v taborišču Gonars v letih 1942-1943.