V okviru projekta Multivizija: multimedijsko, plesno in gledališko usposabljanje za ranljive skupine, ki ga financirata EU iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, bomo po uspešno izvedenih poletnih pogovorih s Katarino Juvančič, dr. Mirjam Milharčič Hladnik in dr. Svetlano Slapšak v Švicariji (MGLC), nadaljevali z jesenskim sklopom pogovorov v sodelovanju z Vodnikovo domačijo v Šiški.

Vodnikova domačija

Tudi tokrat bomo govorili o identitetah, drugačnosti kot izkušnji socialne izključenosti ter družbenem angažiranju v umetnosti kot odgovoru na socialne izzive sodobne družbe.

Spraševali se bomo o raznolikosti identitet in identitetnih pozicij, ki jih kot posamezniki zasedamo v vsakdanjem življenju in ki vplivajo na naše delo, tudi ustvarjanje. Pogosto se zaradi različnosti – etnične pripadnosti, telesne oviranosti, spola, spolne usmeritve itd. – znajdemo pred vrati diskriminacije in z izkušnjo izključevanja. Preko pogovorov želimo pokazati, da je simbolni jezik umetnosti tisi, ki presega ovire. Preko umetnosti lažje spregovorimo o sebi in drugih, ki se tako kot mi srečujejo s socialno izključenostjo in diskriminacijo, ter na tak način navdihujemo ljudi k spremembi mišljenja in delovanja.

 

Samar1

V sredo, 23. oktobra 2019, ob 10:30 bomo gostili Samar Zughool, jordanijsko feministko in medkulturno trenerko, sodelavko Zavoda Povod, zavoda za kulturo in razvoj mednarodnih odnosov v kulturi, kot tudi mentorico modula za gledališče in ples pri projektu Multivizija, s katero se bomo pogovarjali o vlogi ženske v arabski in muslimanski družbi po Arabski pomladi ter uporabi tehnik gledališča zatiranih in umetnosti na splošno pri družbenem vključevanju pripadnikov ranljivih družbenih skupin. (Pogovor bo potekal v angleškem jeziku.)

 

 

 

 

Yuliya Molina 1Izjemoma v soboto, 26. oktobra 2019, ob 10:30 pa bo naša gostja Yuliya Molina, multimedijska umetnica ukrajinskega rodu, prekerka in podiplomska študentka dokumentarnega filma na smeri za filmsko in televizijsko režijo na Akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu, s katero se bomo pogovarjali o sestavljenih identitetah in njihovem uprizarjanju preko objektiva dokumentarnega filma. Ob pogovoru si bomo pogledali njena kratka filma Ne-kdo (Zavod APIS, 2015) in Nenad (Luksuz produkcija, 2017).

 

Vljudno vabljeni na Vodnikovo domačijo v Šiški na pogovora ob jutranji kavi!

 

Več informacij: multivizija@zavodapis.si, Manca Juvan manca@zavodapis.si,

Urša Valič, ursa@zavodapis.si

 

 

skupaj1

EU tekst in logoti ENG

 

prenos