Zavod APIS je uspešno zaključil projekt neformalnega izobraževnja, zabavnih in ekološko osveščenih delavnic Dišeče ustvarjalnice. Delavnice so se izvajale v ljubljanskih četrtnih mladinskih centrih. Centri delujejo pod okriljem javnega zavoda MOL Mladi Zmaji, ki je finančno omogočil realizacijo delavnic.

 

 

Četrtni mladinski centri (krajše ČMC-ji) predstavljajo ogledalo multikulturne družbe, v njih se srečujejo mladi in otroci različnih etničnih skupin, najpogosteje otroci migrantov s področja bivše Jugoslavije. Namenjeni so kvalitetnemu preživljanju njihovega prostega časa.

Fantje in dekleta v ČMC Črnuče in ČMC Zalog so bili navdušeni nad delavnicami. Po načelu Izdelaj si sam, so se naučili priprave in si sami izdelali parfum, dišave za dom, okolju prijazna čistila,  spoznali so terapevtske učinkovine eteričnih olj, si sami pripravili pralni prašek, dišeča masažna olja …


Delavnice je vodila izkušena aromoterapevtka Nina Medved, ki že vrsto let deluje v okviru Magnolije. Obsegale so pet tematskih sklopov, in sicer izdelovanje naravne kozmetike, izdelovanje okolju in človeku prijaznih čistil in sredstev za odišavljanje doma, predstavitev moči eteričnih olj za pomoč pri najstniških tegobah, izdelovanje naravnega parfuma in uporaba zeliščnih začimb in eteričnih olj v kuhinji.

 

 

 

Užitek je bilo opazovati, kako so se, podkrepljeni z novo pridobljenim znanjem, z vnemo lotili priprave svojih parfumov, dišav za dom, okolju prijaznih pralnih praškov, masažnih olj in božanskih zeliščnih namazov.