V aprilu poteka program izmenjave fotografov med Ljubljano in Bejrutom med organizacijama Zavod APIS in FRAME.

Iz Ljubljane v Bejrut je odpotoval Andrej Furlan, fotograf in umetnostni zgodovinar. V Libanonu bo ustvaril novo fotoserijo, hkrati pa v Ljubljano prihaja fotograf Krix Berberian, ki bo fotodokumentiral Fužine.

Avtorsko fotografsko delo Andreja Furlana nastaja v analogni tehniki s pomočjo “camere obscure” in raziskuje odnos med časom, prostorom, človeškim bivanjem in z njim povezanim zapisom spomina v prostor. Burna zgodovina mesta ponuja izobilje zgodb, ki jim bo Andrej Furlan prisluhnil, jih zabeležil in jih pretopil v intimno fotografsko pripoved, zgodbo mesta Bejrut.

V procesu nastajanja nove fotoserije bo avtor s prebivalci mesta, novinarji, zgodovinarji in drugimi raziskoval pomen spomina, občutek pripadnosti in povezave preteklosti s sedanjostjo, vendar bodo o Bejrutu in spominu skozi Andrejevo fotografsko serijo v prvi vrsti spregovorili prebivalci sami.

Pri fotodokumentiranju bo “intimnejšim” zapisom osebnih spominov postavil v kontrast “institucionalne” – državni spomin; torej številna spominska obeležja, ikonske prostore vezane na bejruško zgodovino. Posebno pozornost bo posvetil tudi kulturni dediščini mesta, ki ima v Bejrutu prav poseben pečat. Zaradi sistematskega rušenja starih delov mesta in novogradenj mesto z veliko hitrostjo izgublja svojo kulturno identiteto.

n8ce_CORR_BW

Avtorju je vir navdiha prav presek in preplet osebnih, družbenih in političnih ravni. Z novonastalo serijo bo Andrej Furlan prispeval k prizadevanjem Zavoda APIS in FRAME, katerih cilj je podpreti in raziskovati družbeno angažirano rabo fotografije in jo uporabiti kot orodje pozitivne družbene spremembe.

Otvoritev razstave v galeriji A+ Artlab v Bejrutu bo potekala sočasno z otvoritvijo razstave Dan v Sredozemlju II v Ljubljani.

Partnerska organizacija FRAME bo Andreju Furlanu tekom fotografske rezidence pomagala pri pripravi razstave, omogočila srečanje s predstavniki znamenitega Bejruškega centra za fotografijo in organizacijo Arab Image Foundation ter organizirala fotopotep po mestu z bejruškimi udeleženci Foto maratona. Razstavo Andreja Furlana v Bejrutu bo moč obiskati do 19.4.2018.

n8de_CORR_BW

Projekt umetniške rezidence slovenskega fotografa v Bejrutu je nastal v okviru partnerskega sodelovanja med Zavodom APIS in FRAME s podporo Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za kulturo in Veleposlaništva Republike Slovenije v Ankari.

andrej vabilo