Ob Mednarodnem dnevu migrantov, ki ga obeležujemo 18. decembra, smo organizirali Medkulturni dogodek ob Mednarodnem dnevu migrantov. Na dogodku so se predstavili v Sloveniji živeči migranti iz Mehike, Senegala, Komorskih otokov, Malija, Ukrajine, Argentine ter Bosne in Hercegovine. 

Popoldan se je začel z otroškim programom, kjer so si otroci lahko ogledali in prisluhnili zgodbam Kalabok iz Ukrajine, Ljudje iz Komorskih otokov ter Pojoči osel in plešoča kamela iz Bosne in Hercegovine. Zgodbe je preko japonskega papirnatega gledališča kamišibaj predstavila ekipa Globalna lutka, v sestavi Djonas Ahmed Abdillah, Olga Kuzmich in Almir Mehić.

Otroci so po nastopu izvedeli in okusili, kako praznični čas obeležujejo v Mehiki. Skupaj z Mehičanom Gibranom Ecklesom so izdelali svojo piñato in jo na koncu tudi razbili ter se skupaj razveselili nad njeno vsebino.

Sledil je pogovor o delovanju v Sloveniji živečih migrantov. O izzivih in svojih pogledih so spregovorili Idrissa Wade iz Senegala, Djonas Ahmed Abdillah iz Komorskih otokov, Ibrahim Nouhoum iz Malija, Olga Moroz iz Ukrajine, Gibran Eckles iz Mehike in Guillermo Escalante iz Argentine. Idrissa Wade je predstavil svoje podjetniško delovanje v Sloveniji in pretok dobrih poslovnih rešitev med kontinentoma. Gibran Eckles je pripovedoval o svojih izkušnjah z iskanjem dela, težavah z jezikom in inspiraciji za nastanek njegovega dokumentarca Nisem copata. Olga Moroz je opisala, kako kot prostovoljka pomaga tistim ženskam migrantkam, ki so žrtve psihičnega in fizičnega nasilja. Kot migrantke pogostokrat niso informirane o svojih pravicah in možnostih. Djonas Ahmed Abdillah v Sloveniji predstavlja kulturo Komorskih otokov. Ibrahim Nouhoum je pojasnil svojo odločitev, zakaj se je odločil za politično delovanje v Sloveniji. Vsestranski umetnik Guillermo Escalante se je po pogovoru v omizju predstavil še kot glasbenik. Pogovor je povezovala Romana Zajec.

Vsi udeleženci omizja so sočasno predstavili tudi svoje sodelovanje v spletnem interaktivnem projektu Izziv migracije, ki so ga soustvarili. Dogodek in pogovor je sočasno obeležil uradno otvoritev spletnega mesta www.izzivmigracije.si,  kjer se nahajajo video posnetki zgodb, izkušenj in izzivov v Sloveniji živečih migrantov.

Po pogovoru, odličnih mehiških tacosih izpod rok Gibrana Ecklesa, kozarcu dobrega vina in v dobrem vzdušju so obiskovalci lahko prisluhnili glasbeni skupini Positive Illusion – AAI.

Sočasno pa so si lahko ogledali še transmedijsko razstavo Migracije, ki do konca leta gostuje v Galeriji Internacionala.

Dogodek se je odvil v torek, 9. decembra 2014 v Kulturnem centru Španski borci v organizaciji Zavoda APIS in v sodelovanju s Slovensko filantropijo ter Zavodom Kulturéo.

VEČ O DOGODKU: https://www.facebook.com/events/744578378931352/?source=1